29.01.2012

Goji remt prostaatkanker in dierstudie

Gojibessen zijn niet alleen super-fruits die het uithoudingsvermogen verbeteren, spieren beschermen tegen uitputting en oestrogenen blokkeren. Volgens onderzoekers van de University of Hong Kong helpt goji misschien ook tegen prostaatkanker.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met humane PC-3- en DU-145-cellen. Onderzoekers hebben ze ooit weggehaald uit uitzaaiingen van prostaatkanker bij patiënten. PC-3-cellen komen uit een gezwel in bot, DU-145 uit een tumor in de hersenen. Het zijn allebei lijnen die niet reageren op testosteron of andere androgenen.

De suikerketens uit de gojibes remmen in reageerbuizen legio kankertypes. Daarom vroegen de onderzoekers zich af of de extracten van Lycium barbarum dat ook doen met de klassieke prostaatkankerlijnen PC-3 en DU-145. Het antwoord op die vraag was 'ja'. Hoe meer Lycium barbarum polysaccharides [LBP] de onderzoekers bij hun cellen stopten, des te langzamer groeiden ze.

De goji-extracten activeren Bax-zelfmoordgenen in de prostaatkankercellen, ontdekten de Chinezen. Tegelijkertijd schakelen ze het Bcl-2-gen uit. Dat gen voorkomt juist dat prostaatkankercellen zelfmoord plegen.

De onderzoekers injecteerden de cellen in muizen met een afwijkend immuunsysteem. Die proefdieren kunnen lichaamsvreemde cellen niet afstoten. De onderzoekers lieten de gezwellen 8 weken groeien in de controlegroep. De experimentele groep kreeg via de orale route dagelijks 10 mg extract per kg lichaamsgewicht. Dat extract was zo ver opgezuiverd dat het nog slechts 4 suikerketentypes bevatte.

Resultaten
Het extract remde de groei van de tumoren.


Goji remt prostaatkanker in dierstudie


Goji remt prostaatkanker in dierstudie


Goji remt prostaatkanker in dierstudie


Conclusion
"This investigation contributes in vitro and in vivo evidence explaining how LBP may function as an anti-prostate cancer therapy", concluderen de Chinezen.

Bron:
J Med Food. 2009 Aug;12(4):695-703.

Meer:
Kankerremmer in Grape Seed Extract is gallic acid (10-10-2011)
Grape Seed Extract beschermt tegen prostaatkanker (6-10-2011)
Gember remt prostaatkanker (30-8-2011)