26.10.2003

Grape Seed Extract (GSE) remt groei vetweefsel

Een extract van druivenpitten remt de groei van vetcellen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers deze maand in Nutrition. Verbindingen in het extract remmen sleutel-enzymen die nodig zijn voor de opname van vetzuren door het lichaam, de bloedbaan en de vetcellen.

De Amerikanen keken in cellen van muizen naar de aanmaak van lipase door de alvleesklier, een enzym dat nodig is voor de opname van vetzuren uit de darmnhoud, naar lipoproteïnelipase, een enzym dat nodig is voor vervoer van vetzuren als vetten door het bloed, en naar het hormoongestuurde lipase, een enzym dat nodig is voor de opslag van vetzuren uit vet in vetcellen.

Hieronder zie je in een grafiek dat er minder glycerol vrijkomt uit een cultuur van muizenvetcellen naarmate de concentraties van het Grape Seed Extract [GSE] hoger zijn. Het linkerbalkje staat voor de afwezigheid van het remmende extract. Glycerol komt vrij als vetcellen vetten 'uitpakken' en omzetten in vrije vetzuren.


Grape Seed Extract (GSE) remt groei vetweefsel


Grape Seed Extract (GSE) remt groei vetweefsel


De tabel hierboven vertelt wat er gebeurde met het lipase uit de alvleesklier. De tabel voor het andere enzym was niet wezenlijk anders.

"Grape Seed Extract, rich in compounds that inhibit lipases, may provide a safe, natural, and cost-effective weight control treatment", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Nutrition. 2003 Oct;19(10):876-9.

Meer:
Dierstudie: choline breekt vet af, bouwt spiermassa op (17-9-2003)