03.03.2011 | ||||
Graskarperpeptiden verbeteren uithoudingsvermogen
Voedingswetenschappers van South China University of Technology doen dierproeven met een in de sport ongebruikelijk type eiwitten en peptiden. Volgens hun studie, die binnenkort verschijnt in Nutrition, verhogen eiwitten en peptiden van de graskarper het uithoudingsvermogen.
Volgens een volkswijsheid in China verdrijft vis vermoeidheid. Als die wijsheid klopt, dan komt dat volgens onderzoekers door de eiwitten in vis. Die verhogen misschien de activiteit van enzymen die schadelijke verbindingen onschadelijk maken. Omdat de onderzoekers theorie wilden testen deden ze een experiment met spiereiwitten van de zoetwatervis Ctenopharyngodon idellus of graskarper. Oost-Aziaten eten die geregeld.
De onderzoekers kochten hun karpers op de lokale markt en maakten eiwitpoeder van de filets. Een deel daarvan behandelden ze met het enzym alcalase, dat eiwitten in peptiden knipt. De Chinezen gaven de kaper-eiwitten en peptiden vervolgens aan muizen, 4 weken lang.
Een controlegroep zwom, maar kreeg geen eiwitten en geen peptiden. Een groep proefdieren kreeg 1 gram eiwit/kg lichaamsgewicht/dag, een tweede groep kreeg vijf keer zoveel. Weer een andere groep proefdieren kreeg 1 gram peptiden/kg lichaamsgewicht/dag - en een andere groep vijf keer zoveel.
Na vier weken lieten de onderzoekers de muizen zwemmen tot de dieren letterlijk niet meer konden. De muizen die de eiwitten en peptiden hadden gekregen hielden dat beduidend langer vol. De controlegroep kon ongeveer drie uur blijven zwemmen, bij de muizen die de hoge dosis peptiden hadden gekregen was dat ongeveer vijf uur.
Toen de onderzoekers na die laatste proef de muizen bestudeerden, zagen ze dat de eiwitten en peptiden inderdaad de activiteit van superoxide-dismutase en catalase opschroefden. Een belangrijker mechanisme was waarschijnlijk dat de peptiden de aanmaak van glycogeen in de lever verhoogden.
De onderzoekers hebben het prestatieverbeterende effect van vispeptiden en -eiwitten niet vergeleken met dat van andere peptiden en eiwitten, zoals die uit whey of soja.
We denken niet dat de Chinezen dat vergelijkende onderzoek zullen doen. Aziaten doen bijna nooit vergelijkende studies. Het past niet in hun creatieve maar ook voorzichtige onderzoekscultuur. Westerse onderzoekers zullen het moeten doen.
Maar als die Westerse studies uitwijzen dat vispreparaten inderdaad beter werken dan de gangbare, dan hebben duursporters er wellicht een interessant supplement bij.
Bron:
Meer:
|