19.01.2013

Griepprik slaat beter aan door AHCC

AHCC
Suppletie met het uit paddenstoelen afkomstige AHCC verbetert de respons van het immuunsysteem op de griepprik. Dat blijkt uit een kleine humane studie, die onderzoekers van Michigan State University binnenkort publiceren in Nutrition Research. Of dat betekent dat AHCC de kans op griep ook daadwerkelijk vermindert? Dat weten de onderzoekers niet.

Voor ouderen met een verzwakt immuunsysteem en mensen die zijn behandeld voor kanker kan een griepje knap gevaarlijk zijn. Daarom komen die groepen in aanmerking voor griepvaccins, maar bij een verzwakte gezondheid reageert het immuunsysteem in grofweg de helft van de gevallen niet op vaccins. De onderzoekers vroegen zich af of ze daaraan met AHCC-supplementen iets konden doen.

In AHCC-supplementen zitten alpha-1,4-glucans [structuurformule hierboven]. Dat zijn koolhydraatketens die in het lichaam volgens producenten het immuunsysteem stimuleren. De onderbouwing van die claim komt vooral uit dierstudies zoals het experiment dat Barry Ritz [PubMed] van Drexel University in 2009 publiceerde in Nutrition Research. [Nutr Res. 2009 Feb;29(2):139-43.]

In dat onderzoek verbeterde een dosis van 0.1 mg AHCC per kg lichaamsgewicht per dag de overlevingskans van muizen die waren besmet met een griepvirus. AHCC verhoogde bovendien de snelheid waarmee het immuunsysteem van de muizen een einde maakte aan de aanwezigheid van het virus. De dosis waarbij de onderzoekers dat voor elkaar kregen was, omgerekend naar mensen, laag. Een volwassen man van 80 kg zou aan 800 mg AHCC per dag genoeg hebben.

Zou suppletie met AHCC ervoor kunnen zorgen dat griepvaccins beter aanslaan? Omdat ze die vraag wilden beantwoorden gaven de onderzoekers van Michigan State aan 14 proefpersonen drie weken lang elke dag drie gr AHCC. Een even grote groep kreeg een placebo. De proefpersonen waren gemiddeld zo'n zestig jaar oud. Op de dag dat het experiment begon kregen alle proefpersonen een vaccin tegen griep.

In het bloed van de proefpersonen die AHCC hadden geslikt nam in drie drie weken het aantal Natural Killer T-cells extra veel toe. Dat gebeurde ook met het aantal CD8+ Cytotoxic T Cells. AHCC had geen effect op het aantal B cells, T cells, CD4+ T cells en NK cells.


Griepprik slaat beter aan door AHCC


Natural Killer T-cells lijken op Natural Killer-cellen, maar laten zich aansturen door andere immuuncellen. In sommige dierstudies leidt het uitschakelen van Natural Killer T-cells tot autoimmuunziekten en kanker. Cytotoxic CD8+ T Cells zijn immuuncellen die tumorcellen of met een virus besmette cellen herkennen en vervolgens uitschakelen.

De griepprik die de proefpersonen kregen zou moeten beschermen tegen influenza A en B. De suppletie met AHCC liet het aantal antilichamen tegen influenza B extra toenemen.


Griepprik slaat beter aan door AHCC


De onderzoekers weten niet of de gemeten effecten ervoor zorgen dat de griepkans daadwerkelijk vermindert. "Studies aiming to show a preventive role of AHCC against common colds and influenza infections would require very large numbers of participants, and would need to record the occurrence and severity of infections", schrijven ze. "Future studies are critical to determine the potential immune-enhancing potential of AHCC, especially with influenza vaccination in immunocompromised or aging individuals."

Het onderzoek is betaald door de Amino Up Chemical Company [aminoup.co.jp] in Japan, een producent van AHCC.

Bron:
Nutr Res. 2012. doi:10.1016/j.nutres.2012.11.001.

Meer:
Overleef het griepseizoen met Aged Garlic Extract (29-3-2012)
Blije mensen worden minder snel verkouden (21-2-2012)
Verkouden? Rustig doortrainen kan prima (10-12-2011)