21.09.2012

Groene thee houdt sporters fit als de jaren klimmen

Je traint hard, maar je uithoudingsvermogen neemt af. Je spieren verouderen, en hun vermogen om vetten te verbranden vermindert. Suppletie met catechins uit groene thee biedt misschien uitkomst, aldus een dierstudie van de Kao Corporation uit 2008.

Studie

De Japanners experimenteerden met een type labmuis dat snel veroudert - SAMP1 - en een labmuis met een normale verouderingssnelheid - SAMR1. Toen de dieren 18 weken oud waren, en de SAMP1-dieren al verschijnselen van veroudering vertoonden, lieten de onderzoekers een deel van hun proefdieren rennen op een treadmill [Ex]. Uiteindelijk renden de dieren drie keer per week een half uur.

Groene thee houdt sporters fit als de jaren klimmen
Een deel van de SAMP1-dieren die hardliepen kreeg voer dat voor 0.35 procent bestond uit groene thee-extract [Cat]. Als je die dosis vertaalt naar mensen, dan kom je op ongeveer 2-3 gr groene thee-extract per dag.

Resultaten
In de 8 weken dat de proef duurde verminderde het vermogen van de SAMP1-muizen om vet te verbranden. Training remde die achteruitgang af, maar kon niet verhinderen dat het uithoudingsvermogen afnam. De combinatie van training en suppletie zorgde er echter voor dat het uithoudingsvermogen - de tijd dat de proefdieren konden rennen totdat ze volledig uitgeput waren - op peil bleef.


Groene thee houdt sporters fit als de jaren klimmen


Groene thee houdt sporters fit als de jaren klimmen


De combinatie van suppletie met groene thee en training hield ook het vermogen van de SAMP1-muizen om zuurstof te verbranden op peil.


Groene thee houdt sporters fit als de jaren klimmen


Mechanisme onbekend
Hoe groene thee en training precies op elkaar inwerken weten de onderzoekers niet. Ze ontdekten wel dat groene thee de schade door vrije radicalen verminderde, en de werking van genen die de mitochondria aansturen op een jong niveau hield.

Conclusiie
"Combining catechin intake with habitual exercise is beneficial for suppressing the aging-related decline in physical performance and energy metabolism, and these effects may be attributed, at least in part, to improved mitochondrial function in skeletal muscle", concluderen de Japanners. "These results suggest that tea catechins combined with habitual exercise might be useful for preventing a decline in physical function during human aging."

Bron:
Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2008 Jul;295(1):R281-9.

Meer:
Combinatie krachttraining en groene thee geeft ouderen meer spiermassa (17-9-2012)