Opgeladen: 7-2-2017
Opgeborgen in: Thee, groene thee & EGCG, Langer leven, Langer leven & suppletie
Translation: Animal study: half cup of green tea daily is life extending (15-4-2017)

Dierstudie: een half kopje groene thee per dag is levensverlengend

Als je net zo reageert op EGCG, de belangrijkste bioactieve stof in groene thee, als de muizen waarmee de Amerikaanse bewegingswetenschapper Brandt Pence proeven heeft gedaan, dan leeft je langer als je elke dag een half kopje groene thee drinkt. Meer mag ook. Het levensverlengende effect van EGCG en groene thee wordt alleen maar sterker naarmate je er meer van binnenkrijgt.

Studie
Pence, die is verbonden aan de universiteit van Illinois at Urbana-Champaign, publiceert binnenkort een onderzoek waarin hij mannelijke bejaarde muizen verdeelde in 3 groepen.

EGCG
Gedurende 9 weken kreeg de ene groep standaardvoer [Ctrl], een tweede groep voer met een kleine hoeveelheid EGCG [Lo-EGCG] en een derde groep voer met 40 keer zoveel EGCG [Hi-EGCG]. Het humane equivalent van de lage dosis EGCG is 80-90 milligram EGCG per dag. Zoveel EGCG zit in een halve kop groene thee.

De hoge dosis EGCG is, affijn, reken maar uit. Hij is errrrrrrrrrrrrrrrrrrrug hoog. Niet iedereen zal er goed op reageren.

Resultaten

Eigenlijk had Pence verwacht dat de suppletie positieve effecten op de hersenen en de spieren van de muizen zou hebben. In tests voor het vermogen om nieuwe dingen te leren, deed EGCG echter helemaal niets. Ook in tests waarin Pence bepaalde hoeveel kracht de muizen met hun klauwen konden ontwikkelen, of hoe lang de dieren konden blijven rennen in een treadmill, had EGCG geen statistisch significant effect.


Dierstudie: een half kopje groene thee per dag is levensverlengend


In de controlegroep was 55 procent van de muizen na 2 maanden nog in leven. In de lo-EGCG-groep en de hi-EGCG-groep was dat respectievelijk 72 en 91 procent. En die effecten waren wel degelijk statistisch significant.


Dierstudie: een half kopje groene thee per dag is levensverlengend


Conclusie
"Dietary treatment with EGCG for 9 weeks resulted in a dose-dependent reduction in mortality in aged Balb/cByJ mice", concluderen de onderzoekers. "Because this was not considered a priori to be a primary outcome of interest, the mechanisms responsible for this finding were not explored."

"However, several large prospective studies examining green tea consumption in humans have demonstrated lower mortality."

Abbott Nutrition sponsorde het onderzoek.

Bron:
Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 10.1139/apnm-2016-0530.

Meer:
Gezond oud worden dankzij groene thee (9-2-2012)
Drink groene thee in plaats van water - en leef langer (29-4-2010)
Drink elke dag drie koppen thee, en je leeft vijf jaar langer (28-8-2008)


Kop groene thee verbrandt vijf gram vet

Stof in groene thee versterkt werking insuline

Dierstudie: EGCG verlengt leven onder stress

Kop groene thee verbrandt vijf gram vet
Als de berekeningen van Maastrichtse wetenschappers kloppen, dan verbrand je met elke kop groene thee die je drinkt meer dan 5 gram vet extra.

Stof in groene thee versterkt werking insuline
De belangrijkste bioactieve stof in groene thee, EGCG of epigallocatechinegallaat, laat spiercellen meer glucose opnemen.

Dierstudie: EGCG verlengt leven onder stress
EGCG, een bio-actieve stof in groene thee, verlengt het leven van het wormpje Caenorhabditis elegans. Onder bijzondere omstandigheden, tenminste.