18.05.2014 | |||||
Hardlopen beschermt borstkankerpatiënt beter dan wandelen Lichaamsbeweging verhoogt de overlevingskansen van kankerpatiënten en kankeroverlevers, maar de ene vorm van lichaamsbeweging is effectiever dan de andere. Dat suggereert de biostatisticus Paul Williams van het Lawrence Berkeley National Laboratory binnenkort in de Internation Journal of Cancer. Williams ontdekte dat vrouwen met borstkanker grotere overlevingskansen hebben als ze hardlopen dan als ze wandelen.
Williams wist hoeveel kilometer de vrouwen dagelijks hadden afgelegd, en vertaald dat in MET-hours. De MET-hour is een maat voor de energie die je verbrandt door lichaamsbeweging. 1 MET-hour is grofweg gelijk aan 1 km hardlopen of 20 min wandelen. Wetenschappers vinden dat we dagelijks minstens 1.8 MET-hours moeten halen. Dat komt neer op 36 min wandelen of 1.8 km hardlopen. Toen Williams zijn gegevens corrigeerde voor factoren als opleiding, BMI en voeding zag hij dat de vrouwen in zijn studie die meer wandelden niet beter waren beschermd tegen borstkanker dan vrouwen die minder wandelden. De vrouwen die hardliepen waren wel beter beschermd naarmate ze meer hardliepen.
In de hardlopers met 1.07-1.8 MET-hours per dag was de sterftekans 14.2 procent lager dan in de hardlopers met minder dan 1.07 MET-hours per dag. In de hardlopers met 1.8-3.6 MET-hours per dag was de sterftekans 87.4 procent lager, en in de hardlopers met meer dan 3.6 MET-hours per dag was hij zelfs 95.4 procent lager. "Breast cancer mortality in post-diagnosis runners may be lower than that of postdiagnosis walkers", concludeert Williams. "And exceeding the public health recommendation for physical activity was better than merely achieving it." "As less than a third of all breast cancer survivors are reported to even meet the current exercise recommendation, our results suggest that substantial reductions in breast cancer mortality may be achieved by: (i) promoting running rather than walking and (ii) promoting a greater exercise dose than currently recommended." Williams' studie bewijst niet dat wandelen geen effect heeft op borstkanker. Grotere studies, met een meer representatieve samenstelling, vinden wel consequent een beschermende effect van lichaamsbewegingsvormen als wandelen op de overlevingskansen van mensen met kanker. Bron: Meer: |