01.05.2012

Hart van dode bodybuilder woog een kilo

Medische onderzoekers van de University of Padua in Italië hebben bij een sectie op een overleden bodybuilder een hartspier van 900 gram gevonden, en een lever van 2700 gram. Een normaal hart weegt 300 gram, een normale lever 1500 gram. De Italianen gaan er van uit dat anabolica het overlijden van de man hebben veroorzaakt.

De Italianen publiceerden in Forensic Science International gegevens die ze hadden verzameld in 4 autopsies op 3 bodybuilders en een wielrenner. De dode sporters hadden met elkaar gemeen dat ze anabolen gebruikten, en stierven aan een hartstilstand. De onderzoekers hopen dat hun gegevens bijdragen aan de kennis over de cardiovasculaire risico's van anabolen. Het gros van wat we daarover weten komt uit dierstudies, en een rat in kooi is iets heel anders dan een humane atleet.

De bodybuilder waarover we het zojuist al even hadden was het meest dramatische geval uit de studie. Hij was 31 jaar oud en deed ook aan vechtsport. Tijdens een training in de gym verloor hij het bewustzijn, en werd hij vrijwel onmiddellijk naar een intensive-care-afdeling in een ziekenhuis. Daar overleed hij 3 dagen later, toen zijn hart het opgaf en zijn lever en nieren niet meer functioneerden.

De man voelde zich al 2-3 maanden niet goed, vertelden zijn ouders en vrienden. Hij was kortademig, had vochtophopingen rond zijn enkels en voelde zich zwak. Tien dagen voor zijn dood hadden de symptomen zich verergerd.

De bodybuilder had jarenlang anabolen gebruikt als boldenone, dromostanolone [de actieve stof in Masteron], methenolone [de actieve stof in Primobolan], stanozolol en trenbolone.

In zijn lichaam vonden de artsen de klassieke tekenen van anabolengebruik. De testes van de man waren gekrompen, zijn lever was vergroot en vervet. Zijn hartspier [hieronder] was fors vergroot en de bloedvaten die de hartcellen van zuurstof en voedingsstoffen voorzagen waren begonnen met dichtslibben.


Hart van dode bodybuilder woog een kilo


Hart van dode bodybuilder woog een kilo


Hart van dode bodybuilder woog een kilo


De hartcellen waren misvormd [tweede en derde figuur hierboven]. Ze waren vergroot, en tussen de cellen had zich bindweefsel gevormd. Bovendien waren er tekenen van ontsteking.

De onderzoekers beschrijven ook een wat ongewoner geval. Dat betrof een bodybuilder van 25 jaar, die toen hij in bed lag ontdekte dat hij niet meer goed kon ademen en blauw werd. Hij belde een ambulance, maar stierf onder de handen van de hulpverleners. Zijn hart gaf het op.

De hartspier van de bodybuilder was aan de grote kant, ontdekten de onderzoekers, maar nog niet ziekelijk vergroot. De onderzoekers ontdekten immuuncellen in de hartspier die wijzen op een ontsteking. Eosinophilic myocarditis, luidde de diagnose. Voor zover we weten is dat geen bijwerking van anabolica, wel van stimulerende middelen als cocaïne.

De man gebruikte anabolen. De onderzoekers sluiten niet uit dat die het immuunsysteem van de bodybuilder hebben aangetast, maar durven niet te stellen dat anabolen de oorzaak waren van het sterfgeval. Ze zeggen het niet hardop, maar ze denken het wel: niet elke anabolengebruiker die sterft, sterft als gevolg van anabolen.

Bron:
Forensic Sci Int. 2012 Apr 10;217(1-3):e13-8.

Meer:
Anabolenkuur is linker voor je hart dan je denkt (10-4-2012)
Al na één injectie met testosteron is je cholesterolspiegel ontregeld (3-4-2012)
Chemische bodybuilder overleeft hart- en nierinfarct (10-7-2011)