27.10.2014

Studie: hCG maakt testes groter, doet niets met aanmaak testosteron

Als mannen met weinig testosteron hun testikels groter willen maken, dan kan dat prima met hCG. Maar als diezelfde mannen ook willen dat hun testosteronspiegel stijgt, dan kunnen ze beter een gel met testosteron gebruiken. Dat concluderen endocrinologen van de Gulhane School of Medicine in Ankara, Turkije.

Studie
We vonden de Turkse studie op ExcelMale.com, de webstek van Nelson Vergel. [excelmale.com 10-07-2014] Vergel is een expert op het gebied testosterontherapie, en schreef daarover het standaardwerk Testosterone - A Man's Guide. [amazon.com]

De endocrinologen vergeleken in hun studie [Clinical Endocrinology (2013) 79, 243251.] het effect van drie behandelingen: 2 keer per week een injectie met 5000 IU hCG, om de 3 weken een injectie met 250 mg Sustanon en het dagelijks gebruik van een gel met daarin 50 mg testosteron.

De hCG die de Turken gebruikten was good old Pregnyl van Organon [hCG]. Organon was uiteraard ook de maker van de Sustanon [TE], en de gel die de onderzoekers gebruikten was Testogel van Schering [TG].

De onderzoekers gaven de producten gedurende 6 maanden aan 3 groepen van elk 2 dozijn hypogonadale mannen. Hun testosteronspiegel lag onder de 300 ng/dl, en de mannen waren niet spontaan in de puberteit gekomen.

Resultaten
De toediening van hCG zorgde voor een verlaging van de hoeveelheid triglyceriden [Delta TG; in de figuur hieronder: rechtsboven] in het bloed van de mannen. Bovendien verlaagde hCG de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL het minste [linksboven].

Rechtsonder in de figuur zie je dat hCG de omvang van de testes liet toenemen ten opzichte van de andere behandelingen. Dat zou je ook verwachten: hCG imiteert de werking van het hormoon LH, dat de testes aanzet tot groei en een verhoogde aanmaak van testosteron. Maar wat je misschien niet zou verwachten is dat hCG geen effect heeft de concentratie testosteron in het bloed [linksonder].


Studie: hCG maakt testes groter, doet niets met aanmaak testosteron


De onderzoekers snappen niet waarom in hun onderzoek hCG de aanmaak van testosteron niet verhoogt. In andere studies doet hCG dat wel. [Hum Reprod. 1997 May;12(5):980-6.] [Hum Reprod. 2004 Jul;19(7):1558-61.] Een verschil met die studies is dat hun proefpersonen 18-29 jaar waren. De proefpersonen in die andere studies waren ouder.

Conclusie
Studie: hCG maakt testes groter, doet niets met aanmaak testosteron
"This study suggests that human chorionic gonadotropin [hCG] treatment may be a favourable option regarding testicular volume and the lipid parameters", concluderen de onderzoekers. "However, when testicular volume is considered less important, particularly in older subjects with hypogonadotropic hypogonadism, testosterone gel application seems to be ideal because of its easy use, neutral effects on triglyceride, haemoglobin and haematocrit, and beneficial effects on total cholesterol level."

"Testosterone enanthate may be the last alternative treatment for hypogonadotropic hypogonadism. Prospective studies with larger sample size and longer observation periods are required to identify the best treatment approach in patients with hypogonadotropic hypogonadism."

Bron:
Clin Endocrinol. 2013;79(2):243-251.

Meer:
HCG verhoogt estradiolspiegel meer dan testosteronspiegel (29-7-2013)
Gevalstudie: na testosteronkuur herstelt hCG aanmaak testosteron (24-1-2010)
R-HCG bouwt spiermassa op, maar stijging estradiol liegt er niet om (15-1-2004)