16.09.2011

Herstel na decakuur duurt misschien wel een jaar

Nadat chemische sporters hebben gekuurd met nandrolone decanoate neemt het hormonaal herstel van hun lichaam meer tijd in beslag dan je zou verwachten. Dat ontdekten Zweedse onderzoekers van het Karolinska Institutet toen ze anabolengebruikers na hun laatste kuur maandenlang volgden.

De onderzoekers kwamen de meeste van hun proefpersonen op het spoor via de Anti-Doping Hot-Line, een gratis telefoondienst voor Zweedse anabolengebruikers. De onderzoekers recruteerden in totaal 21 anabolengebruikers die nandrolone decanoate hadden gebruikt, en volgden hen na hun laatste kuur. Alle proefpersonen hadden "a genuine desire to give up using AAS", aldus de Zweden.

Nandrolone decanoate staat bekend als een anabool dat dopingjagers nog lang kunnen aantonen. Nandrolone zelf is na 4-5 weken na de laatste injectie uit het lichaam verdwenen, maar zijn metabolieten 19-norandrosterone en 19-noretiocholanolone blijven nog lang, heel lang circuleren. In hun publicatie die binnenkort verschijnt in de Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology vroegen de Zweden zich af of het daardoor langer duurt voordat anabolengebruikers herstellen van hun hormoonkuren.


Norandrosterone Noreticholanolone

Norandrosterone

Noreticholanolone


Je ziet hieronder de concentratie 19-norandrosterone in de urine van de sporters. Na een half jaar was 80 procent van sporters nog positief volgens de dopingtest. Na dat halve jaar verloren de onderzoekers het zicht op de meeste proefpersonen. Na een jaar hadden de onderzoekers enkel de gegevens van 4 proefpersonen, maar daarvan testte nog steeds de helft positief. Als je actief bent in een sport waar je dopingcontroles kunt verwachten, kun je dus beter geen nandrolone decanoate gebruiken.


Herstel na decakuur duurt misschien wel een jaar


Herstel na decakuur duurt misschien wel een jaar


Je ziet hierboven de concentratie LH en FSH in het bloed van de sporters. Die hormonen stimuleren de aanmaak van testosteron in de testes. De eerste vier maanden was er een statistisch verband tussen de concentratie van de stuurhormonen in het bloed en die van norandrosterone in de urine. Je ziet dat trouwens de concentratie van die hormonen tot bijna een jaar na het stoppen met kuren blijft stijgen. Dat betekent dat het lichaam al die tijd aan het herstellen is.

Het onderzoek rept met geen woord over post cycle therapy, maar tussen de regels kun je lezen dat de proefpersonen helemaal niks meer gebruikten na hun laatste kuur. As je een middel als nandrolone decanoate hebt gebruikt is dat misschien niet zo verstandig.

Bron:
J Steroid Biochem Mol Biol. 2011 Aug 22. [Epub ahead of print].

Meer:
Dit doet 15 mg dbol/dag met zaadcellen (22-5-2011)
Hormoonhuishouding chemische bodybuilder na drie jaar nog niet hersteld (20-5-2011)
Dierstudie: hormoonhuishouding herstelt moeizaam na kuur met monsteranabool dimethandrolone (6-1-2011)