14.02.2015

Supplement met hesperidin maakt duurtraining nog beter voor hart en bloedvaten

Intensieve lichaamsbeweging is goed voor hart- en bloedvaten. Dat komt voor een belangrijk deel omdat beweging de hoeveelheid triglyceriden in het bloed verlaagt en cholesterolsamenstelling verbetert. Die effect worden volgens een Braziliaanse dierstudie nog groter als je beweging combineert met suppletie met het citrusflavonoid hesperidin.

Studie
Hesperidin is een razend interessante stof, die van nature in citrusvruchten zit. Hij versterkt in dierstudies het afslankeffect van synefrine en van cafeïne, en in zijn kale vorm versnelt hij in reageerbuizen spiergroei. Op het eerste gezicht een interessante stof voor producten voor sporters.


Supplement met hesperidin maakt duurtraining nog beter voor hart en bloedvatenBraziliaanse voedingswetenschappers, verbonden aan de School of Pharmaceutical Sciences, experimenteerden met glycosyl-hesperidin [structuurformule hierboven] op ratten. De Brazilianen kochten hun glycosyl-hesperidin bij het Japanse Hayashibara. [hayashibara.co.jp]

De dierstudies namen 4 weken in beslag. Sommige ratten kregen in die periode oraal 100 mg glycosyl-hesperidin per kg per dag lichaamsgewicht toegediend. Het humane equivalent van die dosis ligt ergens rond de gram per dag. Als je dat wilt binnenkrijgen via gewone voedingsmiddelen moet je ongeveer twee liter sinaasappelsap drinken.

De onderzoekers onderwierpen sommige ratten aan duurtraining [Continous swimming]. Dat hield in dat de ratten dagelijks 50 min zwommen. Om het inspanningsniveau hoog te houden bonden ze tijdens de proef steeds zwaardere gewichtjes aan de staart van de dieren.

De onderzoekers onderwierpen lieten een andere groep ratten intervaltrainen [Interval swimming]. Dat hield in dat de ratten dagelijks gedurende 50 min meerdere keren een periode 1 min intensief zwommen, en tussen die perioden 2 min rustten. De onderzoekers bonden aan de staart van de dieren nog zwaardere gewichtjes dan ze bij de continous swimming-groep hadden gedaan.

Resultaten
Toen de Brazilianen na de periode van 4 weken het bloed van de ratten analyseerden, zagen ze dat de concentratie triglyceriden lager was in de ratten die hesperidin hadden gekregen en in de ratten die hadden gezwommen. Suppletie en zwemtraining hadden hetzelfde positieve effect op het 'slechte cholesterol' LDL [nam af] en het 'goede cholesterol' HDL [nam toe].


Supplement met hesperidin maakt duurtraining nog beter voor hart en bloedvaten


De combinatie van continous swimming en glycosyl-hesperidin pakte goed uit wat de cholesterolhuishouding betrof; bij de combinatie van interval swimming en suppletie reageerde vooral het LDL-cholesterol gunstig.

Slot
"The findings of the present study have shown that hesperidin supplementation per se or in combination with swimming exercise protocols, continuous and interval, potentiates improvement of the biochemical profile and antioxidant biomarkers evidencing that the use of citrus flavonoids may be beneficial to reduce risk factors for metabolic and cardiovascular diseases", concluderen de onderzoekers.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2013 May 24;10:27.

Meer:
Hesperidin versterkt afslankeffect van cafeïne (25-1-2015)
Hesperedin stimuleert nieuwvorming spierweefsel (19-9-2012)
Vet verliezen gaat beter met een stacker met G-hesperidin (15-5-2013)