19.09.2012

Hesperedin stimuleert nieuwvorming spierweefsel

Een flavonoid dat van nature voorkomt in citroenen, limoenen en grapefruits stimuleert de ontwikkeling en het herstel van spierweefsel. Farmacologen van Ewha Womans University in Zuid-Korea ontdekten dat hesperedin in jonge spiercellen werkt als een anabool, stamcellen dwingt om zich te ontwikkelen tot een spiercel en het herstel van beschadigd spierweefsel spieren versnelt.

Hesperidin
Hesperidin is een versuikerd flavonoid in citrusvruchten, dat in oude studies ook wel 'vitamine P' heet. [Chemische structuur hieronder.] Na inname knippen micro-organismen in de darm de suikergroep van het molecuul, en komt hesperedin of hesperetin vrij. Die stof verlaagt in dierstudies de bloeddruk, verbetert het cholesterol en remt botontkalking. Volgens een dierstudie, die het Franse Inra publiceerde in 2010, zet hesperedin in botcellen anabole mechanismen een tandje hoger. [J Nutr Biochem. 2010 May;21(5):424-31.]

Studie
De Koreanen vroegen zich af of hesperedin ook anabool is in spiercellen. Ze stelden jonge spiercellen uit muizen in reageerbuizen bloot aan hesperedin, en zagen dat die cellen daardoor sneller veranderden in volwaardige spiercellen. De cellen gingen bijvoorbeeld meer van het samentrekkende spiereiwit myosin heavy chain [MHC] aanmaken, en meer van het anabole signaalmolecuul myogenin. Dat zie je in de figuur hieronder.


Hesperidin


Hesperedin stimuleert nieuwvorming spierweefsel


De onderzoekers ontdekten dat hesperedin in de spiercellen werkt via een ander anabool signaalmolecuul, MyoD. Spiercellen ontwikkelen zich en worden sterker als MyoD zich vastmaakt aan het DNA. Hesperedin vergemakkelijkt dat bindingsproces. Hesperedin verhoogt de aanmaak van MyoD niet, maar zorgt er wel voor dat de cel beter naar MyoD luistert.

De onderzoekers ontdekten dat ook in stamcellen hesperedin MyoD activeert. Dat betekent dat hesperedin stamcellen dwingt om zich te ontwikkelen tot spiercellen, en niet tot vetcellen.

Op basis van hun gegevens veronderstelden de Koreanen dat hesperedin beschadigd spierweefsel kan helpen herstellen. Die theorie testten ze uit in een experiment met muizen, waarbij spierweefsel door bevriezing was beschadigd. Toen de Koreaen de muizen 7 dagen achtereen hesperedin gaven via een intraperitoneale injectie versnelde het herstel.


Hesperedin stimuleert nieuwvorming spierweefsel


Humane doseringen
Als de doseringen die de Koreanen gebruikten vertaalt naar mensen, dan kom je op 0.8 - 4.1 milligram hesperedin per kg lichaamsgewicht per dag. Weeg je 90 kg, dan komt dat neer op 72 - 360 milligram per dag. Zulke hoeveelheden kun je niet uit voedingsmiddelen halen.

Volgens een overzichtsstudie van Tufts University zit er in een ons grapefruitvruchtvlees zo'n 2-4 milligram hesperedin. [Journal of Food Composition and Analysis 19 (2006) S74S80.] Citroenen en limoenen zijn een betere voedingsbron, maar ook die bevatten per ons niet meer dan 16 milligram hesperedin.

Supplementenmakers, grijpt uw kans.

Conclusie
"The ability of the dietary flavonoid, hesperedin, to activate MyoD and subsequent myogenin expression and to promote muscle differentiation and regeneration may indicate beneficial therapeutic potential for recovery from athletic injury and treating muscle diseases", concluderen de onderzoekers.

Br J Pharmacol. 2011 Jun;163(3):598-608.