25.01.2015

Hesperidin versterkt afslankeffect van cafeïne

Hesperidin, een fenol in sinaasappels en andere citrusvruchten, versterkt het afslankeffect van cafeïne. Dat melden onderzoekers van het Japanse health food-concern House Wellness Foods Corporation in Phytotherapy Research. Hoewel de dosis hesperidin die je nodig hebt aan de hoge kant is, lijkt het erop dat de werkgever van Japanners toch iets met hun bevindingen gaat doen.

Glucosyl-hesperidin
Dikke mensen hebben vaak ook teveel triglyceriden in hun bloed, en hebben daarom een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Daaraan kun je volgens Japanse humane studies [J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2004 Jun;50(3):211-8.] [J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2005 Dec;51(6):460-70.] iets doen door suppletie met glucosyl-hesperidin [structuurformule hieronder]. Diezelfde stof verhoogt, volgens een eveneens Japanse dierstudie, het calorieverbruik.

Het best onderzochte afslanksupplement is good old cafeïne. Vandaar dat de Japanners zich afvroegen of je glucosyl-hesperidin en cafeïne met elkaar kunt combineren in een afslanksupplement dat niet alleen gewichtsverlies veroorzaakt, maar ook nog eens goed is voor hart- en bloedvaten.


Hesperidin versterkt afslankeffect van cafeïneStudie
De Japanners mestten muizen vet, en zetten ze vervolgens 14 dagen op een - voor muizen gezond - low fat-dieet. Een groep kreeg voer waar cafeïne in zat, een andere groep kreeg voer met glucosyl-hesperidin, en een derde groep kreeg via het voer beide stoffen toegediend. Een controlegroep kreeg geen actieve stoffen.

Als je de doseringen omrekent naar mensen kom je op ongeveer 300 mg cafeïne en 3 gram glucosyl-hesperidin per dag. Drie gram is natuurlijk veel. Zoveel hesperidin zit er in 5-6 liter sinaasappelsap. In Japanse litatuur zie je dergelijke doses echter vaker terugkomen, ook in humane studie. Ze zijn kennelijk veilig.

De onderzoekers hebben hun ontdekking gepatenteerd. [Patent US 20130096075] Ze vroegen patent aan in 2011, kregen het in 2013, en stuurden hun artikel pas daarna, in het voorjaar van 2014, naar Phyotherapy Research. Vandaar dat we vermoeden dat House Wellness Foods broedt op supplementen of functional foods met glucosyl-hesperidin en cafeïne.

Resultaten
In de 14 dagen die het experiment in beslag nam verloren alleen de muizen die de combinatie van glucosyl-hesperidin en cafeïne hadden gekregen gewicht. Ook het mesenteric fat - een belangrijke component van het buikvet - en het onderhuidse vet namen alleen af in die groep.


Hesperidin versterkt afslankeffect van cafeïne


Hesperidin versterkt afslankeffect van cafeïne


Hesperidin versterkt afslankeffect van cafeïneMechanisme
Hesperidin versterkt afslankeffect van cafeïne
In de lever remden zowel glucosyl-hesperidin als cafeïne fatty acid synthase [FAS], een eenzym dat nodig is voor de vorming van vet in het lichaam. Die remmende effecten stelden niet zoveel voor. De combinatie van glucosyl-hesperidin en cafeïne werkte een stuk beter.

Conclusie
"In conclusion, a combination of G-hesperidin + caffeine effectively reduced body fat accumulation at least partly through inhibition of hepatic lipogenesis, whereas G-hesperidin or caffeine on their own showed little effect", vatten de onderzoekers samen. "These results indicate that G-hesperidin + caffeine may be a useful combined agent for controlling obesity."

Bron:
Phytother Res. 2014 Nov 20. doi: 10.1002/ptr.5258. [Epub ahead of print].

Meer:
Vetwerende cocktail voor ex-rokers: nicotine plus cafeïne (26-8-2014)
Ook een beetje cafeïne verbrandt vet - met theefenolen (30-7-2012)
Verdubbel je uithoudingsvermogen met de cafeïne-carnitine-mix (28-11-2011)