Opgeladen: 11-1-2016
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Duursportsupplementen, Cacao, NO-Boosters
Translation: The doping effect of 40 g dark chocolate a day (26-2-2015)

Het dopingeffect van veertig gram pure chocolade per dag

Het dopingeffect van veertig gram pure chocolade per dag
Hardlopers, wielrenners en andere sporters verbeteren hun prestatievermogen als ze gedurende twee weken elke dag veertig gram pure chocolade eten. Dat ontdekten onderzoekers van Kingston University in Engeland, die experimenteerden met een handjevol studenten. Toevoeging van een klein stukje pure chocolade aan hun dieet verbeterde hun uithoudingsvermogen.

Studie
De onderzoekers gaven 9 mannelijke en enigszins getrainde studenten bij twee verschillende gelegenheid twee weken elke dag 40 gram chocolade. De ene keer was dat witte chocolade, de andere keer pure chocolade. De pure chocolade was een product van Mars - Dark Chocolate van Dove, als je het precies wilt weten. Dat product bevat verhoudingsgewijs veel (-)-epicatechin, het belangrijkste bioactieve bestanddeel van cacao.

De studenten vervingen hun gebruikelijke dessert door de chocolade. Daardoor bleef hun dagelijkse inname van energie constant.

Voor en na de beide suppletieperioden lieten de onderzoekers de studenten fietsen op een ergometer. Ze lieten de studenten eerst 20 minuten fietsen met een matige intensiteit, en tenslotte gedurende enkele minuten sprinten op maximaal vermogen.

Resultaten
De suppletie met donkere chocolade verlengde de tijd dat de proefpersonen tijdens in de inspanningstest hun sprint konden volhouden.

BL = voordat de toediening van chocolade begon; WC = witte chocolade; DC = pure chocolade.


Het dopingeffect van veertig gram pure chocolade per dag


De onderzoekers vonden geen statistisch significante effecten van de suppletie op de maximale zuurstofopname, de hartslag, de concentratie melkzuur in het bloed en de bloeddruk. Ze ontdekten echter wel dat de toediening van pure chocolade de gas exchange threshold [andere term: de ventilatory threshold] naar boven verschoof.


Het dopingeffect van veertig gram pure chocolade per dag


De gas exchange threshold is het punt waarop het lichaam tijdens inspanning niet langer met een normale ademhaling voldoende zuurstof binnenkrijgt. In gewoon Nederlands: bij een bepaalde intensiteit ga je hijgen. Suppletie met pure chocola zorgt er kennelijk voor dat het lichaam bij matig-intensieve beweging zuiniger met zuurstof omgaat, en dat sporters pas bij een hogere intensiteit dan normaal hun zuurstofbehoefte moeten dekken door te gaan hijgen.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat pure chocolade de prestaties verbetert doordat het de concentratie stikstofmonoxide of NO in de bloedbaan verhoogt. "Dark chocolate, unique to other dietary nitrate supplements is hypothesised to mediate NO production through endothelium-dependent effects; related to flavanols' ability to supress vascular arginase enzyme activity, thus increasing the production of NO", schrijven ze.

Conclusie
"It can be concluded that ingestion of dark chocolate for 14 days reduced the oxygen cost of moderate intensity exercise and may be an effective ergogenic aid for short-duration moderate intensity exercise", schrijven de onderzoekers. "However, future double-blinded studies will need to confirm this effect."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2015 Dec 15;12:47.

Meer:
In cacao zit een duursportdrug (13-3-2012)
Conditie aan het opbouwen? Cacao maakt je sneller fit (3-8-2011)
Cacao ontlast hart bij inspanning (9-2-2010)


Cacao verhoogt verbranding van vet
Dierstudie.

Dierstudie: tijdens inactiviteit houdt cacao-fenol (-)-epicatechin duursporters fit
Steekwoorden: VEGF en oxidative phosphorylation complex IV.

Cacao is NO-booster
Dagelijkse dosis: 6 gram cacao.