09.11.2014

Het effect van Ursolic Acid op bodybuilders

Als ervaren krachtsporters elke dag 450 mg Ursolic Acid slikken, verliezen ze vooral lichaamsvet. Dat schrijven Koreaanse bewegingswetenschappers in de Korean Journal of Physiology & Pharmacology. Hoewel de onderzoekers geen dramatische effecten op de spiermassa vonden, werden hun proefpersonen wel significant sterker.

Ursolic Acid
Ursolic Acid
Ursolic Acid zit in kruiden als rozemarijn, maar ook in de schil van appels. De stof remt kankercellen, en verbetert in dierstudies de lichaamssamenstelling: muizen verliezen vet en winnen spierweefsel als ze Ursolic Acid door hun voer krijgen. In dierstudies vergroot Ursolic Acid ook het uithoudingsvermogen.

Studie
Humaan onderzoek naar de effecten van Ursolic Acid is er nog niet, en dus deden de Koreanen dat onderzoek. Daarvoor gebruikten ze 16 proefpersonen, die allemaal al minstens 3 jaar aan krachttraining deden. Zeven van hen slikten slikten 8 weken een placebo [RT], negen van hen slikten Ursolic Acid [RT+UA].

Supplement
De Koreanen gebruikten het Ursolic Acid-supplement van Labrada. Ze lieten hun proefpersonen er dagelijks 3 capsules van innemen. Die leverden in totaal 450 mg Ursolic Acid per dag. Bij elke grote maaltijd slikten de proefpersonen 1 capsule.

Alle proefpersonen trainden op dezelfde manier. Hun trainingsschema was nogal volumineus - de proefpersonen trainden 6 keer per week.

Sponsor
Labrada sponsorde het Koreaanse onderzoek niet. De onderzoekers kregen hun geld van de Koreaanse overheid.


Het effect van Ursolic Acid op bodybuilders Het effect van Ursolic Acid op bodybuildersResultaten
Suppletie met Ursolic Acid zorgde voor een statistisch significante afname van de vetmassa en een kleine, niet-significante toename van de vetvrije massa.


Het effect van Ursolic Acid op bodybuilders


Het effect van Ursolic Acid op bodybuildersDe kracht [eigenlijk: de torque] die de proefpersonen met hun rechterbeen konden ontwikkelen bij de leg-extension en de leg-curl nam in de placebogroep een beetje af. Bij de suppletiegroep nam de kracht statistisch significant toe.

Mechanisme
Suppletie met Ursolic Acid verhoogde de concentratie IGF-1 en irisin. Irisin is een eiwit dat spiercellen afgeven als ze actief zijn. Oncologen vermoeden dat irisin kan helpen verklaren waarom lichaamsbeweging beschermt tegen kanker.


Het effect van Ursolic Acid op bodybuilders


Het effect van Ursolic Acid op bodybuildersDe onderzoekers hadden verwacht dat de suppletie vooral leiden tot meer spiergroei, en kunnen niet verklaren waarom Ursolic Acid zich vooral ontpopte als aan afslankmiddel dat de vetmassa intact hield. Over de vraag of de toegenomen afgifte van irisin door het supplement de kankerbeschermende werking van lichaamsbeweging vergroot, laten de Koreanen zich niet uit.

Conclusie
"Our results show that an 8-week resistance training program with Ursolic Acid supplementation can decrease body fat percentage and increase IGF-1, irisin, and skeletal muscle strength without affecting muscle mass in men", schrijven de onderzoekers. "Thus, this approach appears to be a promising strategy to improve skeletal muscle strength in men. However, the underlying molecular mechanisms involved in the increase of IGF-1, irisin, and muscle strength achieved through Ursolic Acid supplementation require further investigation."

Bron:
Korean J Physiol Pharmacol. 2014 Oct;18(5):441-6.

Meer:
Ursolic acid is een universeel sportsupplement (27-9-2012)
Gelukkig neemt het lichaam ursolic acid slecht op (18-3-2012)
Ursolic acid: een anabool uit appels (17-6-2011)