15.06.2012

Het geheime wapen tegen sportblessures heet groeihormoon

Humaan groeihormoon
Topsporters met een gruwelijke blessure revalideren opvallend vaak opvallend snel. Ra-ra, hoe kan dat? In een humane studie die sportwetenschappers van de University of Copenhagen publiceerden in The Journal of Physiology staat waarschijnlijk het antwoord. Groeihormoon.

Zes jaar geleden schreef de coach Sal Marinello een column voor The Healthy Skeptic naar aanleiding van een artikel in Muscle & Fitness over footballspeler Terrel Owens. Owens had laten vallen dat hij preparaten kreeg toegediend die het herstel van zijn gewrichten bevorderden. Marinello rook onmiddellijk lont. Kreeg Owens soms groeihormoon of IGF-1? Die middelen staan op de dopinglijst.

In de sport gaan al jarenlang geruchten over behandelingen met verboden preparaten die blessures versneld zouden genezen. In 2010 publiceerden Deense onderzoekers een humane trial die aangeeft dat die geruchten zouden kunnen kloppen.

De Denen gaven 10 gezonde mannen van 30 jaar 14 weken achtereen dagelijks een injectie met humaan groeihormoon. De Denen gebruikten Norditropin uit de fabrieken van Novo Nordisk. De eerste week kregen de mannen elke dag een injectie met 33.3 microgram groeihormoon per kg lichaamsgewicht, in de tweede week 50 microgram per kg lichaamsgewicht.

Voor en na de groeihormoonkuur haalden de onderzoekers stukjes weefsel uit de aanhechtingen in het kniegewricht en de quadriceps van de mannen. Eén keer gebeurde dat 24 uur nadat de mannen hun benen hadden 'getraind' met een setje leg-extensions, de andere keer nadat de mannen zich niet noemenswaardig hadden ingespannen.

De groeihormoonkuur verhoogde de aanmaak van collageen in het kniegewricht, vertelt de figuur hieronder.


Het geheime wapen tegen sportblessures heet groeihormoon


In de spiercellen had groeihormoon geen effect op het samentrekkende eiwit [myofibrillar protein]. Wel stimuleerde het groeihormoon de aanmaak van spiercollageen, vertelt de onderstaande figuur. Groeihormoon zelf maakt spieren dus niet sterker, maar schept wel een conditie waaronder spieren sterker zouden kunnen worden.


Het geheime wapen tegen sportblessures heet groeihormoon


Gescheurde spieren en beschadigde aanhechtingen genezen dus misschien sneller door toediening van groeihormoon, stellen de Denen. Helemaal nieuw is die gedachte niet. Er zijn een paar dierstudies waarin groeihormoon het herstel van beschadigd kraakbeen versnelt, [BMC Physiol. 2007 Mar 26;7:2.] [J Orthop Res. 2002 Sep;20(5):910-9.] en er zijn ook een paar humane onderzoeken die in die richting wijzen. Spaanse artsen hebben bijvoorbeeld wel eens met succes sporters met een gescheurde Achillespees behandeld met een cocktail van groeifactoren - waaronder IGF-1. [Am J Sports Med. 2007 Feb;35(2):245-51.]

"In this study, just 14 days of rhGH supplementation in healthy individuals increased collagen synthesis by up to 6-fold without causing any side effects", schrijven de Denen. "An increase of this magnitude holds clinical perspectives in relation to traumatic musculoskeletal injuries, where the collagen matrix inevitably is damaged."

Bron:
J Physiol. 2010 Jan 15;588(Pt 2):341-51.