01.08.2011

Het gelijk van Walter Willett

Het dieet dat epidemiologen rondom Walter Willett voorstaan werkt echt. Voedingswetenschappers van University College London hebben aangetoond dat Britten die eten zoals de epidemioloog Walter Willett dat adviseert langer leven, en minder vaak sterven door beroertes of hartaanvallen.

Voedingswetenschap is doortrokken van politiek, macht en ideologie. Overal in de voedingswetenschap ruik je de macht van de voedingsconcerns, die ervoor willen zorgen dat hun producten goed voor het voetlicht komen. Overal is de invloed van de landbouwministeries, die ervoor zorgen dat de nationale voedselproducten blijven verkopen. Je ziet die invloed in de hoogleraren, die commissariaten krijgen bij snoepfabrieken en bierbrouwers. Je ziet het in de constante stroom jubel-juich-studies, die altijd van dezelfde onderzoekers komen, die altijd hun geld uit dezelfde bron krijgen. Je ziet het in het gekonkel achter de schermen, in de onderzoekers die het zwijgen krijgen opgelegd en soms plotseling uit beeld verdwijnen. Voedingswetenschap is oorlog.

In oorlogen heb je bad guys en good guys. De bad guys zeggen dat er nergens good guys zijn, en dat iedereen wel een belang of een stokpaardje heeft. Iedereen houdt z'n hand wel eens ergens op. De afdeling moet toch draaien? Iedereen moffelt wel eens wat ongewenste onderzoeksuitkomsten weg - als de tijd er nog niet rijp voor is. Wetenschap is mooi, maar we moeten reëel blijven. Zeggen de bad guys.

De good guys doen gewoon hun werk. Ze rapporteren wat ze vinden, ongeacht of ze daarom ruzie krijgen of niet. Soms kost het ze hun kop, vaak zijn ze gedoemd tot de marginaliteit - en soms groeien ze uit tot een icoon. Zoals Walter Willett.

Als voedingswetenschappers alle vetten in de ban doen, zoekt Willett eerst of alle vetten wel even slecht zijn - en ontdekt dat onverzadigde vetten juist een positief effect op hart en bloedvaten hebben, en dat je vooral de transvetten in kant-en-klare voedingsmiddelen en junk food moet mijden.

Als voedingswetenschappers elke gelegenheid aangrijpen om de supplementenindustrie in een kwaad daglicht te zetten, vertelt Willett dat je zonder supplementen moeilijk voldoende B-vitamines en vitamine D kunt binnenkrijgen, en dat een dagelijkse multvitamine daarom helemaal geen slecht idee is.

Terwijl de voedingswetenschap uit angst voor de vleesindustrie zwijgt over de relatie tussen rood vlees en darmkanker, adviseert Willett zoveel mogelijk eiwitten uit kip, vis en soja te halen.

Als voedingswetenschappers vertellen hoe belangrijk calcium en zuivel voor de botten zijn, vertelt Willett dat er ook nog zoiets bestaat als een teveel aan calcium, en dat daardoor de kans op prostaatkanker toeneemt.

Als de voedingswetenschap zegt dat complexe koolhydraten gezond zijn, vertelt Willett dat dat alleen geldt voor complexe koolhydraten in volle granen en - nog beter - in bonen.

Mensen die eten volgens de richtlijnen van Walter Willett hebben een hoge Alternative Healthy Eating Index. Een paar weken geleden publiceerden Britse onderzoekers een epidemiologische studie waarin ze zevenduizend ambtenaren van 39-63 jaar 18 jaar volgden. De onderzoekers bepaalden de leefgewoonten van de amtenaren en verdeelden ze op basis daarvan in 3 groepen: een groep met een lage [AHEI tert1], een gemiddelde [AHEI tert2] en een hoge score [AHEI tert3] op de Alternative Healthy Eating Index.

Hieronder zie je dat een hogere score op de Alternative Healthy Eating Index de totale sterftekans verlaagt met 25 procent. Toen de onderzoekers de afzonderlijke elementen van de Alternative Healthy Eating Index bekeken, zagen ze dat vooral een relatief hoge inname van vezels, noten en soja, en een relatief lage inname van rood vlees de totale sterftekans vermindert.


Het gelijk van Walter Willett


Hieronder hebben de onderzoekers gekeken naar verschillende soorten sterfte. Een hoge Alternative Healthy Eating Index beschermt tegen dodelijke beroertes en hartaanvallen, en verlaagt de kans daarop met veertig procent. Je ziet dat een hoge Alternative Healthy Eating Index ook de kans op dodelijke vormen van kanker verlaagt, maar dat effect was statistisch niet significant.


Het gelijk van Walter Willett


"This study is the first to provide epidemiologic evidence that adherence to dietary recommendations of the Alternative Healthy Eating Index may decrease the long-term risk of all-cause and CVD mortality", concluderen de Britten. "Our findings emphasize the benefit of adherence to the AHEI and suggest that encouragement of the consumption of nuts and soy products and white meat instead of red meat, and a high fiber intake, may have a significant benefit in terms of a decrease in all-cause and cardiovascular mortality."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2011 Jul;94(1):247-53.