14.06.2011

Het gezamenlijke antivetzuchteffect van vitamine D en genisteïne

Genisteine
Het bescheiden vet-afbrekende effect van hogere doses vitamine D wordt sterker in combinatie met genisteïne, het isoflavoon in soja-eiwit [structuurformule hiernaast]. Dat ontdekten voedingswetenschappers van de University of Georgia toen die vetcellen in reageerbuizen blootstelden aan beide voedingscomponenten.

Afvallen gaat in proeven ietsiepietsie sneller naarmate mensen meer vitamine D in hun bloed hebben. In een experiment dat 11 weken duurde vielen afslankende dikke mensen voor elke nanogram vitamine D3 die ze in een milliter bloed hadden 200 gram meer af. Er zijn trouwens ook studies waarin onderzoekers geen flintertje afslankeffect van vitamine D hebben kunnen ontdekken.

Het maakt eigenlijk niet uit waarnaar je precies kijkt, maar het effect van een enkele voedingsstof valt in de praktijk dikwijls tegen. Voedingsstoffen zijn nu eenmaal geen medicijnen. Langzaam verschuift de focus van veel onderzoeksgroepen daarom naar het gecombineerde effect van meerdere voedingsstoffen. Op de University of Georgia kijken onderzoekers naar het effect van mengsels van stoffen op de afbraak van vetcellen. In 2008 publiceerden de onderzoekers in Obesity een studie waarin ze keken naar de gezamenlijke werking van genisteïne en vitamine D.

Je ziet hieronder hoe een extreme concentratie van 200 micromol genisteïne volwassen vetcellen doodt. Die concentratie is in het lichaam ondenkbaar. Daaronder zie je hoe de combinatie van enkele nanomollen vitamine D en enkele micromollen genisteïne de hoeveelheid opgeslagen vet in groeiende vetcellen vermindert.


Het gezamenlijke antivetzuchteffect van vitamine D en geniste´ne


Het gezamenlijke antivetzuchteffect van vitamine D en geniste´ne

Het gezamenlijke antivetzuchteffect van vitamine D en geniste´ne

De figuren hierboven leggen iets bloot van het mechanisme achter het gezamenlijke afslankeffect van vitamine D en genisteïne. De combinatie vermindert de aanmaak van de 'vetsensor' PPAR-gamma [links] en verhoogt de aanmaak van de receptor voor vitamine D [rechts].

De onderzoekers vermoeden dat genisteïne enzymen saboteert die de actieve vorm van vitamine D omzetten in niet-actieve vormen. Daardoor verhoogt genisteïne niet alleen de concentratie van de vitamine, maar ook zijn vetcelremmende werking.

In een literpak sojamelk zit ongeveer 40-50 mg genisteïne, maar geen vitamine D. Misschien een idee voor de voedingsindustrie: vitamine D-sojamelk voor mensen die willen afvallen. In die afslanksojamelk zouden nog meer voedingsstoffen kunnen zitten. Daarover morgen meer.

Bron:
Obesity (Silver Spring). 2008 Mar;16(3):539-46.

Meer:
Dikkerds vallen niet af door forse dosis vitamine D (18-5-2011)
Afvallen gaat sneller met vitamine D (13-6-2009)
Vitamine D versnelt vetafbraak tijdens afvallen, beschermt de vetvrije massa (19-2-2008)