01.01.2013

Het natuurlijke anabool uit Aspergillus awamori is dibutoxybutane

Anderhalve week geleden schreven we over Aspergillus awamori, een schimmel waarvan de Japanse voedingsindustrie 1001 toepassingen heeft gevonden, en leuk-leuk-leuk bovendien verbindingen met een anabole werking produceert. Binnenkort publiceren onderzoekers van Kagoshima University in de Journal of Poultry Science welke verbindingen dat zijn.

Dibutoxybutane
In Japan gebruiken producenten van het alcoholhoudende shochu met de schimmel Aspergillus awamori. Daarbij komt een restproduct vrij dat wel eens interessant zou kunnen voor producenten van veevoer. Het bevat eiwitten, de vitamines E en C, citroenzuur - en nog iets anders.

Er zitten minstens twee groeifactoren in de shochu-reststromen, rapporteerde Luthfi Mahfudz in de jaren negentig. [Biosci Biotechnol Biochem. 1997 Nov;61(11):1844-7.] Welke dat precies waren wist hij niet, maar de onderzoekers slaagden erin om met hexaan extracten te maken van die reststromen met een sterke anabole werking. Toen de onderzoekers met NMR achterhaalden om welke verbindingen het ging, vonden ze twee verbindingen: butoxybutyl-alcohol en dibutoxybutane.

De onderzoekers probeerden butoxybutyl-alcohol te synthetiseren, maar maakten in plaats daarvan dibutoxybutane, een acetaal in plaats van een alcohol. Kennelijk verandert butoxybutyl-alcohol in synthetische vorm spontaan in dibutoxybutane, vermoeden de Japanners.

Ze besloten met die verbinding proeven te doen: ze stopten hem in reageerbuizen met spiercellen uit de embryo's van kippen in concentraties van 0, 0.015, 0.15, 1.5, 15 en 150 microgr per ml.

In de zes dagen dat de spiercellen ronddobberden in de reageerbuizen verhoogde dibutoxybutane de hoeveelheid eiwit in de cellen.


Het natuurlijke anabool uit Aspergillus awamori is dibutoxybutane


Bovendien verminderde dibutoxybutane de afgifte van N-tau-methylhistidine door de cellen. Normaliter is N-tau-methylhistidine een stukje van de samentrekkende spiereiwitten actin en myosin. De afname wijst op antikatabole activiteit.

De figuur hieronder bevestigt dat. De aanmaak van het katabole eiwit Atrogin-1 neemt af naarmate de concentratie dibutoxybutane hoger is.


Het natuurlijke anabool uit Aspergillus awamori is dibutoxybutane


Effecten op de aanmaak van spierafbrekende eiwitten als ubiquitin, proteasome C2 en mu-calpain vonden de onderzoekers niet. Kennelijk verhindert dibutoxybutane niet dat de spiercel die stoffen aanmaakt, maar wel dat ze daarna hun werk kunnen doen.

"In conclusion, the present study supports the idea that dibutoxybutane suppresses proteolysis and promotes growth in skeletal muscle", schrijven de onderzoekers.

Bron:
The Journal of Poultry Science Advance Publication Date: August 25, 2012 doi: 10.2141/jpsa.0120063.

Meer:
Aspergillus awamori, de anabole schimmel (24-12-2001)