02.05.2015

Het onvermijdelijke spierverlies van de oude snoeper

Een dieet met veel suiker en andere geraffineerde koolhydraten leidt op hogere leeftijd tot een versneld spierverlies. Dat suggereert een dierstudie die voedingswetenschappers van het Franse onderzoeksinstituut Inra hebben gepubliceerd in de Journal of Nutrition. De studie maakt ook duidelijk hoe een dieet met veel geraffineerde koolhydraten de afbraak van spierverlies in de hand werkt.

Sarcopenia
De onderzoekers wilden met hun dierstudie meer kennis verwerven over sarcopenia: het verlies van spiermassa en kracht door veroudering. Sarcopenia is door de vergrijzing een groeiend probleem. Steeds meer mensen worden tachtig, negentig jaar of nog ouder - maar verliezen zoveel spiermassa dat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Een dieet met veel snel opneembare en geraffineerde koolhydraten bewerkstelligt sarcopenia, vermoeden wetenschappers. Ze denken dat drie processen daaraan ten grondslag liggen sarcopenia veroorzaken: ontstekingsprocessen, activiteit van agressieve moleculen - lees: vrije radicalen - en een verminderde gevoeligheid voor insuline. Met hun dierstudie wilden de Fransen die denkbeelden toetsen.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met jongbejaarde ratten van 16 maanden. Ze gaven een groep dieren gedurende 5 maanden voer met zetmeel [Starch] als voornaamste energiebron. Dat voer bestond voor 13 procent uit suiker en 49 procent uit zetmeel. Een andere groep proefdieren kreeg voer met suiker [Sucrose] als voornaamste energiebron. Dat voer bestond voor 62 procent uit suiker.

Een deel van beide groepen kreeg antioxidante supplementen. De onderzoekers stopten extra selenium en zink, rutin en extra vitamine A, D en E door hun voer. [R+]

Resultaten

De ratten die suiker als voornaamste energiebron gebruikten werden dikker. Suppletie voorkwam dat.


Het onvermijdelijke spierverlies van de oude snoeperd


Het onvermijdelijke spierverlies van de oude snoeperd



De ratten in de zetmeelgroep verloren 5.4 procent van hun spiermassa. Bij de ratten in de suikergroep verloren was dat 8.1 procent. Suppletie had geen significant effect.

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat een suikerrijk dieet de activiteit van vrije radicalen verhoogde of ontstekingsprocessen versterkte. Wel ontdekten ze dat een dieet met veel suiker de gevoeligheid voor insuline verminderde. Weer had suppletie geen effect.


Het onvermijdelijke spierverlies van de oude snoeperd



Conclusie
"In conclusion, sucrose feeding accelerated the age-related loss of lean body mass and muscle mass", schrijven de onderzoekers. "The mechanism involved could be alterations in insulin sensitivity leading to a weaker stimulation of muscle protein synthesis by the meal."

"Thus, long-term consumption of added sugars can accelerate sarcopenia and should be avoided."

Bron:
J Nutr. 2015 May;145(5):923-30.

Meer:
Afvallen met langzame koolhydraten spaart spiermassa (8-9-2011)
Dierstudie: langzame koolhydraten maken gespierder en actiever (27-8-2011)
Maak je koolhydraten langzamer, en word slanker en gespierder (25-8-2011)