24.04.2013

Heteropterys aphrodisiaca verbetert geheugen

Heteropterys aphrodisiaca verbetert geheugen
Bodybuilders kennen extracten van de Zuid Amerikaanse plant Heteropterys aphrodisiaca als bestanddeel van supplementen die de aanhechtingen sterker moeten maken. Diezelfde extracten verbeteren ook het geheugen, melden onderzoekers uit het Braziliaanse Sao Paulo. Ze laten stokoude en bejaarde ratten net zo snel informatie opnemen als jonge dieren.

In Zuid-Amerika gebruikt de inheems bevolking extracten van Heteropterys aphrodisiaca als tonicum en als adaptogen. [J Ethnopharmacol. 2007 Feb 12;109(3):493-500.] Werkzame stoffen in Heteropterys aphrodisiaca zijn onder meer astilbin [hieronder: midden] en het bijna identieke isoastilbin [links] en neoastilbin [rechts]. Astilbin zit ook in Sint-Janskruid. Klik op de figuur voor een grotere versie.


Heteropterys aphrodisiaca verbetert geheugen


Omdat adapatogenen als ginseng in sommige studies de hersenen beter laten werken, vroegen de Brazilianen zich af of Heteropterys aphrodisiaca dat ook doet.

De onderzoekers testten de werking van het geheugen met een eenvoudig gangenstelsel, een T-maze. Ze legden voedsel telkens in dezelfde gang, en niets in de andere. Vervolgens lieten ze hongerige ratten elke dag een keer op keer los in het gangenstelsel, en keken ze na hoeveel dagen de beesten meteen de goede gang in liepen. Hoe sneller de ratten de truc onder de knie kregen, des te beter werkte hun geheugen.

De onderzoekers deden de test met jonge ratten van 3-6 maanden, en oude van 21-23 maanden. Sommige oude proefdieren kregen een placebo, de andere kregen al 29 dagen voordat hun 'training' begon dagelijks 25 of 50 mg Heteropterys aphrodisiaca-extract via de orale route.


Heteropterys aphrodisiaca verbetert geheugen


De lage dosering werkte net zo goed als de hogere, zie je hierboven. Als je die dosering omrekent naar een mens van 75 kilo kom je op 300 mg extract per dag.

Hoe Heteropterys aphrodisiaca precies werkt hebben de Brazilianen niet kunnen achterhalen. Ze herhaalden hun experimenten nadat ze hun dieren hadden ingespoten met scopolamine, een rmmer van de neurotransmitter acetylcholine [preciezer: scopolamine blokkeert de muscarinic receptor]. Dat had echter geen invloed op de werking van het extract. Met acetylcholine heeft de geheugenverbeterende werking van Heteropterys aphrodisiaca dus niets van doen.

Bron:
Braz. J. Pharm. Sci. vol.47 no.4 Sao Paulo Oct./Dec. 2011.

Meer:
Extract van Heteropterys aphrodisiaca maakt aanhechtingen sterker (20-9-2011)