08.03.2013

HMB beschermt spiermassa tijdens bedrust

Bedrust kan funest zijn voor ouderen die bezig zijn hun spiermassa te verliezen. De paar dagen die ze - bijvoorbeeld omdat ze een griep hebben opgelopen - in bed moeten doorbrengen kunnen kostbare kilo's spiermassa kosten, en het verschil betekenen tussen een zelfstandig leven en aangewezen zijn op hulp. HMB biedt uitkomst, schrijven onderzoekers van de University of Arkansas binnenkort in Clinical Nutrition.

HMB beschermt spiermassa tijdens bedrust
De onderzoekers gebruikten in totaal 19 mannen en vrouwen van 60-76 jaar als proefpersoon. De ouderen moesten 10 dagen in bed blijven, en kregen daarna 8 weken revalidering in de vorm van krachttraining. Acht proefpersonen slikten gedurende het experiment een placebo, elf slikten elke dag 3 gr calciumgebonden HMB. De proefpersonen slikten hun HMB op twee momenten van de dag, en gebruiken dan 1.5 gr. De suppletie begon 5 dagen voordat de proefpersonen bedrust moesten houden en stopte toen de revalidatieperiode voorbij was.

De proefpersonen consumeerden een dieet dat dagelijks per kg lichaamsgewicht 0.8 gr eiwit leverde.

Tijdens de bedrust remde de suppletie de afbraak van spiermassa en de vermindering van de spierkracht in de benen. Die spierkracht bepaalden de onderzoekers aan de hand van de kracht die de proefpersonen op een leg-extensionmachine konden ontwikkelen als hun kniegewricht een hoek van 60 en 180 graden maakte.


HMB beschermt spiermassa tijdens bedrust


HMB beschermt spiermassa tijdens bedrust


HMB beschermt spiermassa tijdens bedrust


Na de bedrust reageerden de proefpersonen die HMB kregen beter op de krachttraining.

De onderzoekers bestudeerden de aanmaak van spierweefsel [in dit geval: de FSR] in de proefpersonen via stukjes spierweefsel uit hun benen. In de proefpersonen die HMB kregen was die aanmaak hoger, maar het verschil met de controlegroep was niet significant.

"HMB is an effective nutritional intervention for preservation of muscle mass in healthy older adults confined to bed rest", concluderen de onderzoekers. "It may be that a greater availability of essential amino acids was required than we provided, by using the RDA as a guideline for protein intake, for a stimulatory effect of HMB on muscle FSR to reach statistical significance."

"In that light, an effective therapeutic regimen for preventing muscle decline over extended hospitalization may involve a combination approach of using HMB plus essential amino acids (or a high quality protein source that provides essential amino acids) and possibly vitamin D to effectively preserve muscle mass, strength and function."

Het onderzoek is betaald door Abbott Nutrition, een producent van supplementen en klinische voeding. [abbottnutrition.com]

Bron:
Clinical Nutrition (2013), doi: 10.1016/j.clnu.2013.02.011.

Meer:
HMB remt verlies spiermassa als je niet traint (13-11-2012)
Paar weken niet trainen? Maakt weinig uit (24-7-2011)
Leucine houdt spiermassa vast als je niet traint (29-7-2010)