08.05.2012

HMB heeft vitamine D nodig

HMB is een spieropbouwend supplement dat volgens studies wel iets doet, maar niet in die mate dat gezonde en jonge krachtsporters er veel aan hebben. Volgens een onderzoek dat is betaald door een producent van HMB werkt het supplement echter beter naarmate gebruikers meer vitamine D in hun bloed hebben.

We zeggen het maar meteen: het onderzoek dat onlangs verscheen in de Journal of Parenteral and Enteral Nutrition is betaald door de Metabolic Technologies. [mtibiotech.com] Bij dat bedrijf werken ook bijna alle auteurs van deze studie. De proefopzet is ontworpen en de uitkomsten van het onderzoek zijn geïnterpreteerd door Steven Nissen, de uitvinder van HMB en de CEO van Metabolic Technologies.

In 2009 publiceerden de onderzoekers een studie waarin ze enkelte tientallen zeventigers een jaar lang elke dag een supplement gaven met 2 gr HMB, 5 gr arginine en 1.5 gr lysine. [JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2009 Jan-Feb;33(1):71-82.] De vetvrije massa van de ouderen nam in dat jaar toe met 1.2 procent.

HMB [structuurformule rechtsonder] is een metaboliet van leucine [structuurformule linksonder]. Volgens Nissens onderzoek gaan spieren zuiniger om met aminozuren als de concentratie HMB in het lichaam toeneemt.


HMB heeft vitamine D nodig


Er zijn veel studies die dat effect aantonen, maar ze komen meestal uit de koker van Nissen, en het positieve effect dat ze aantonen is dikwijls bescheiden. In de publicatie waarover dit stukje gaat keken de onderzoekers nog eens goed naar hun gegevens, en ontdekten toen dat HMB effectiever was naarmate de ouderen meer vitamine D in hun bloed hadden.

De figuur hieronder laat zien dat HMB, arginine en lysine in proefpersonen met meer dan 30 nanogr vitamine D per ml bloed de kracht in de benen verhoogde. In proefpersonen met minder vitamine D in hun bloed had de cocktail geen effect.


HMB heeft vitamine D nodig


HMB heeft vitamine D nodig


De vitamine D-spiegel was niet van invloed op de verhoging van de vetvrije massa door HMB.

"These data support the need for further prospective studies of the synergy between HMB and vitamin D in improving muscle strength and function as loss of muscle function and strength in the elderly has been identified as a primary contributory factor to falls and fractures", schrijven de onderzoekers.

De voorzichtige toon van de onderzoekers correspondeert niet met hun gedrag. Een jaar voordat de studie verscheen verwierven HMB-uivinder Nissen en nog vier co-auteurs een patent op spierversterkende supplementen die zowel HMB als vitamine D bevatten. [United States Patent Application 20100179112]

Bron:
JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2011 Nov;35(6):757-62.

Meer:
De gezamenlijke anabole werking van EPA en HMB (8-10-2010)
Opvolger van HMB heet HICA (11-1-2010)
HMB werkt nauwelijks, zegt metastudie (20-7-2009)