29.08.2012

HMB houdt ouder lichaam gespierd en slank

HMB
Als we niet aan krachtsport doen verliest ons lichaam na het vijftigste levensjaar snel spiermassa terwijl onze vetmassa toeneemt. Volgens een dierstudie van Florida State University kan suppletie met HMB dat grotendeels voorkomen.

Als je geen maatregelen treft, en niet gaat trainen met gewichten of een eiwitrijk dieet gaat volgen, dan is veroudering funest voor je spiermassa. Al in de jaren zeventig ontdekten fysiologen dat tachtigers grofweg dertig procent minder spieren hebben dan vijftigers. [J Appl Physiol. 1979 Mar;46(3):451-6.] Studies tonen bovendien aan dat het lichaam als we verouderen steeds makkelijker vetlagen opbouwt.

In de Journal of the International Society of Sports Nutrition publiceerden wetenschappers van Florida State University onlangs een onderzoek waarin ze nagaan of suppletie met HMB dat proces in ieder geval bij ratten kan vertragen.

HMB is aan leucinemetaboliet waaraan sommige wetenschappers anabole of anti-katabole eigenschappen toeschrijven. Ongeveer 5 procent van de leucine die je via je voeding binnenkrijgt verandert in HMB. Makers van HMB-supplementen benadrukken daarom dat je, als je het effect van 3 of 6 gr HMB wilt bereiken met leucine, je daarvoor 60 of 120 gr leucine per dag moet innemen.

Daarbij vergeten de producenten gemakshalve dat leucine zelf of via andere metabolieten misschien ook anabole eigenschappen heeft. Maar goed.

De onderzoekers gaven ratten gedurende 16 weken een equivalent van een humane dagelijkse dosis van 6 gr HMB. De onderzoekers werkten met betrekkelijk jonge labratten van 44 weken, wat oudere ratten van 60 weken en bejaarde ratten van 102 weken. De onderzoekers onderwierpen hun proefdieren niet aan een bewegingsprogramma.

In de ratten van middelbare leeftijd was de vetmassa fors hoger dan in de redelijk jonge ratten, maar suppletie met HMB stak daar een stokje voor. Bij de bejaarde ratten maakte HMB de dieren zelfs slanker dan ze op jonge leeftijd waren geweest.


HMB houdt ouder lichaam gespierd en slank


HMB houdt ouder lichaam gespierd en slank


HMB houdt ouder lichaam gespierd en slank


Bejaarde ratten hadden bijna dertig procent minder kracht in hun voorpoten dan jonge, maar in bejaarde ratten die HMB kregen was de afname slechts vijftien procent. In die leeftijdscategorie hadden dieren die HMB kregen bovendien significant meer vetvrije massa dan ratten in de controlegroep.

"The results of our present study in sedentary rats indicate that HMB may prove efficacious in blunting deleterious changes in muscle mass and myofiber dimensions with age", concluderen de onderzoekers. "Moreover, our findings demonstrate that HMB may have a catabolic effect on adipose tissue, although underlying mechanisms in fat metabolism remain to be elucidated."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2012 Apr 18;9(1):18.

Meer:
Afvallen met HMB: vet verliezen met vliegende start (27-8-2012)
Creatine plus HMB (5-8-2012)
HMB vermindert spierafbraak bij duursport (2-8-2012)