24.09.2014

HMB remt spierafbraak door corticosteroïden

Corticosteroïden als dexamethason en prednison zijn krachtige ontstekingsremmers, maar breken ook spieren af - en da's minder leuk. Mocht je ooit corticosteroïden moeten gebruiken, denk dan eens aan HMB. Volgens onderzoekers van Pusan National University in Zuid-Korea kan HMB de spierafbraak door HMB fors verminderen.

HMB
Dexamethason

Dexamethason

Prednison

Prednison

HMB

HMB

Leucine

Leucine

HMB is een metaboliet van leucine, en leucine is het aminozuur waarvoor spiercellen een soort sensor hebben. Hoe meer leucine spiercellen 'zien', des te meer doen ze hun best om te groeien.

HMB heeft op spiercellen een vergelijkbaar effect, maar hoe HMB nou precies werkt weten we niet. Een al wat oudere theorie zegt dat spiercellen niet leucine 'zien', maar zijn metaboliet HMB. Recente studies suggereren echter dat HMB en leucine de spiergroei aanzwengelen op twee verschillende manieren.

Studie
De Koreanen vroegen zich af of patiënten die corticosteroïden moeten gebruiken hun spiermassa vasthouden door supplementen met leucine of HMB. Ze deden een dierstudie waarin ze ratten gedurende 5 dagen het corticosteroid dexamethason gaven. Dexamethason is 5 keer sterker dan prednison. Een controlegroep [Con] kreeg geen stoffen toegediend.

Een groep ratten kreeg alleen dexamethason. [Dexa]

Een andere groep kreeg daarbij een flinke dosis leucine. [Dexa + Leu] Het humane equivalent van die dosis was ongeveer 8 gr per dag. We gaan dan uit van iemand met een lichaamsgewicht van 80 kg.

Weer een andere groep kreeg naast dexamethason een bescheiden dosis HMB. Het humane equivalent van die dosis was ongeveer 2 gr per dag. [Dexa +HMB 150]

Weer een andere groep kreeg naast dexamethason een forse dosis HMB. Het humane equivalent van die dosis was ongeveer 8 gr per dag. [Dexa + HMB 600]

Minder spierverlies
Toen de 5 dagen voorbij had dexamethason het gewicht van de gastrocnemius-spier van de ratten verminderd, maar de suppletie met HMB had die afbraak afgezwakt. In de figuur hieronder zie je het gewicht van de gastrocnemius in verhouding tot het totale lichaamsgewicht van de ratten.


HMB remt spierafbraak door corticosteroïden


Dexamethason verminderde ook de spierkracht van de dieren, en verhoogde de concentratie creatine-kinase in het bloed. Dat laatste wijst op spierafbraak.


HMB remt spierafbraak door corticosteroïden


Mechanisme
De Koreanen denken dat HMB het eiwit forkhead box protein O1 [FOXO1] saboteert. Zonder dat eiwit werkt de receptor waaraan corticosteroidhormonen zich vastmaken niet goed.


HMB remt spierafbraak door corticosteroïden


Conclusie
"Our in vivo data show that HMB protects against glucocorticoid-induced muscle atrophy and suggest that HMB supplementation be considered a potential treatment for muscle atrophy", schrijven de Koreanen.

Bron:
PLoS One. 2014 Jul 17;9(7):e102947.

Meer:
Je wordt fitter door high intensity interval training met HMB Free Acid (13-5-2014)
Twaalf weken trainen met HMB Free Acid: 7 kg vetvrije massa erbij, 5 kg vet eraf (29-3-2014)
HMB vergroot spiermassa zonder krachttraining (30-8-2013)