12.09.2012

HMB werkt beter als je het neemt voordat je gaat trainen

HMB

Het anabole supplement HMB werkt al na een eenmalige dosis die je voor je krachttraining inneemt, maar het effect van zo'n eenmalige inname is niet groot. Dat concluderen voedingswetenschappers van Florida State University.

De onderzoekers experimenteerden met 22 mannelijke studenten die nog niet eerder met gewichten hadden getraind. De mannen trainden hun beenspieren op een leg-extensionmachine op een manier die forse spierschade en spierpijn veroorzaakt.

De ene keer kregen de proefpersonen voor en na hun workout een placebo, de andere keer slikten ze 60 min voordat ze hun benen trainden 3 gr HMB [HMB-Pre], weer een andere keer slikten ze 3 gr HMB vlak nadat ze hun benen hadden getraind [HMB-Post]. Zo'n 60 min na inname bereikt de HMB-spiegel in het bloed zijn hoogste punt.

Inname van HMB voor de training had een positief effect, ontdekten de onderzoekers. In de dagen na de workout rapporteerden de HMB-Pre-proefpersonen minder spierpijn dan de andere proefpersonen. Dat vertelt de figuur hieronder.


HMB werkt beter als je het neemt voordat je gaat trainen


HMB werkt beter als je het neemt voordat je gaat trainen


HMB werkt beter als je het neemt voordat je gaat trainen


Minder effect had HMB op objectieve merkers van spierschade. Op de concentratie creatine-kinase [CK] had HMB geen duidelijk effect, wel op de concentratie lactate dehydrogenase [LDH]. De concentratie van LDH steeg niet nadat de proefpersonen een uur voor hun workout HMB hadden geslikt, maar in de andere gevallen wel.

CK en LDH zijn enzymen die in spiercellen actief zijn. Zijn spiercellen beschadigd, dan lekken de enyzmen naar het bloed. Hoe meer CK en LDH je in het bloed vindt, des te groter is de spierschade.

De eenmalige doses HMB - pre en post - hadden in de dagen na de slopende workout geen positief effect op het herstel van de kracht.

"It appears that HMB may need a loading period prior to exercise in order to significantly attenuate the rise in indices of muscle damage relative to placebo and HMB-Post conditions", schrijven de onderzoekers. "Similar to creatine based studies, we suggest that future researchers examine how loading effects the concentration of HMB into skeletal muscle tissue, and what variables including duration of the loading period, and dosage loaded play in saturating skeletal muscle."

Bron:
Nutr Metab (Lond). 2009 Feb 4;6:6.

Meer:
Voor zeventigers die krachttrainen is HMB een wondermiddel (5-9-2012)
HMB houdt ouder lichaam gespierd en slank (29-8-2012)
Afvallen met HMB: vet verliezen met vliegende start (27-8-2012)