Opgeladen: 25-12-2011
Opgepoetst: 24-11-2011
Opgeborgen in: Bèta-Alanine, Aminozuren, Levensverlenging & supplementen
Translation: How beta-alanine can extend your life expectancy (27-1-2012)

Hoe bèta-alanine je levensduur verlengt

Bèta-alanine is niet alleen een oerdegelijk ergogeen supplement voor sporters. Het begint er steeds meer op te lijken dat het ook een longevity-supplement is. Moleculaire biologen van de University of Southern California in Los Angeles vonden aanwijzingen dat bèta-alanine de schadelijke effecten van glucose kan opheffen.

Glucose
Het menselijk lichaam is niet goed berekend op veel glucose. Hoe hoger de glucosespiegel, des te meer advanced glycation end products [AGE's] ontstaan er in het lichaam. Dat zijn verbindingen die het verouderingsproces versnellen.

Een eerste stap in dat proces is het ontstaan van verbindingen als methylglyoxal [structuurformule linksonder]. Methylglyoxal komt vrij als cellen glucose omzetten in energie. Methylglyoxal is op zichzelf al toxisch, maar kan ook zorgen voor de synthese van het advanced glycation end product carboxymethyllysine [structuurformule rechtsonder] [CML]. AGE's maken zich vast aan aminozuren in weefsels en vormen structuren die het lichaam niet meer kan opruimen. Daardoor verliezen organen geleidelijk hun functie.


Hoe bèta-alanine je levensduur verlengt


Carnosine to the rescue
De onderzoekers wilden weten of carnosine, een dipeptide dat cellen maken van bèta-alanine, dat proces kan afremmen. Ze deden proeven met de bacterie Escherichia coli, en stelden die bloot aan een concentratie glucose [GLU] die hoog genoeg was om de vorming van AGE's te vergroten en het sterven van de bacterie in de hand te werken. Gaven de onderzoekers hun E. coli's ook carnosine, dan bleven ze vaker in leven.


Hoe bèta-alanine je levensduur verlengt


Hoe bèta-alanine je levensduur verlengt


Hoe bèta-alanine je levensduur verlengt


In de reageerbuizen van de onderzoekers verminderde toevoeging van carnosine [CAR] de aanmaak van het AGE carboxymethyllysine [CML]. Stelden de onderzoekers de E.coli's bloot aan methylglyoxal, dan maakte carnosine die verbinding minder toxisch.

Geroprotector
Brits-Russische onderzoekers, die een decennium geleden in dierproeven aantoonden dat carnosine de levensduur verlengt, noemen carnosine een geroprotector. Hoe carnosine precies werkte wisten ze niet. De Amerikanen vermoeden dat ze met hun studie in ieder geval een deel van het mechanisme hebben opgehelderd.

Bron:
Appl Environ Microbiol. 2010 Dec;76(24):7925-30.

Meer:
Carnosine verlengt leven in dierstudie (20-10-2010)


Glycine AKG als anti-verouderingssupplement
Pure speculatie, wel leuk.

Ginkgo is een levensverlenger
Jazeker. Een heuse humane studie.

Mannen leven langer door ginseng
Nog een humane studie. Het is een beetje feest vandaag.