07.02.2013

How a soya and vitamin D combination kills prostate cancer cells

Hoe de combinatie van soja en vitamine D prostaatkankercellen doodt

Prostaatkankercel
Prostaatkanker hangt als het zwaard van Damokles boven het hoofd van alle mannen. Als ze maar oud genoeg worden zullen de meesten van hen de ziekte krijgen. Vandaar de groeiende interesse in voedingspatronen die prostaatkanker afremmen. Al in 2002 publiceerden onderzoekers van Wake Forest University een reageerbuisstudie die deed vermoeden dat een dieet met zowel soja-eiwit als vitamine D mannen beschermt tegen prostaatkanker.

In dierproeven remt suppletie met vitamine D de groei van de prostaat door androgenen. In epidemiologisch onderzoek en in reageerbuisstudies remmen eiwitrijke voedingsmiddelen op basis van soja prostaatkankercellen. [Exp Biol Med (Maywood). 2010 Jan;235(1):90-7.] [Food Chem. 2012 Dec 1;135(3):1643-52.] De actieve stoffen in soja zijn waarschijnlijk isoflavonen als genistein.

Wat zou er gebeuren als je prostaatkankercellen gelijktijdig blootstelt aan isoflavonen en vitamine D? Die vraag wilden onderzoekers van Wake Forest University beantwoorden met hun experimenten, en de figuren hieronder vatten de resultaten samen. Als je erop klikt verschijnen grotere versies.

WFU55PZ- en WFU58PZ-cellen zijn goedaardige cellen uit het epitheel van een menselijke prostaat. LNCaP-cellen zijn androgeengevoelige prostaatkankercellen. De combinatie van vitamine D en genistein helpt beide celtypen naar hun grootje.


Hoe de combinatie van soja en vitamine D prostaatkankercellen doodt


Hoe de combinatie van soja en vitamine D prostaatkankercellen doodt


De figuur hierboven laat zien dat de combinatie de celcyclus afremt. G0: cel is in rust en deel niet; G1: cel groeit en maakt zich klaar voor de aanmaak van nieuw DNA; S: cel maakt nieuw DNA aan; G2: cel maakt zich klaar voor deling en groeit verder; M: cel splitst zich in twee nieuwe cellen.

Over de manier waarop isoflavonen en vitamine D elkaars werking versterken hebben onderzoekers van Stanford University een theorie, die ze samenvatten in de figuur hieronder. [J Nutr. 2007 Jan;137(1 Suppl):205S-210S.]

Isoflavonen remmen het enzym 25-hydroxyvitamin D-24-hydroxylase of CYP24A1. CYP24A1 breekt de actieve vorm van vitamine D af, en dus zorgen isoflavonen ervoor dat de concentratie vitamine D toeneemt. Tegelijkertijd remmen isoflavonen de werking van de ontstekingsfactoren PGE2 en PGF-2alpha. Die laten kankercellen sneller groeien.


Hoe de combinatie van soja en vitamine D prostaatkankercellen doodt


Hoe de combinatie van soja en vitamine D prostaatkankercellen doodt


De onderzoekers van Stanford University publiceerden een paar maanden geleden een dierstudie, waarin ze menselijke prostaatkankercellen implanteerden in muizen. [Prostate. 2012 Nov;72(15):1628-37.] Vervolgens gaven ze de dieren injectie met calcitriol [de actieve vorm van vitamine D3] en voer met soja-eiwit. De figuur hierboven komt uit die studie.

De onderzoekers ontdekten dat de combinatie soja-calcitriol leidt tot een stijging van de calciumspiegel en een extreme stijging van de hoeveelheid calcitriol. De spiegel liep zo hoog op dat proefdieren stierven. Dat gebeurde alleen in de muizen die een dieet kregen waarbij 20 procent van de energie uit soja kwam. Hoewel je injecties met calcitriol van een andere orde zijn dan orale vitamine D3-preparaten, willen de onderzoekers artsen, die straks met soja- en vitamine D-3-supplementen gaan experimenteren, alvast waarschuwen.

Overdaad schaadt.

Bron:
J Nutr. 2002 Oct;132(10):3191-4.

Meer:
Overleef prostaatkanker met kool (2-1-2013)
Eieren en kip verminderen overlevingskansen bij prostaatkanker (21-12-2012)
In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel (12-12-2012)