19.11.2011

Hoge dosis Lasix verlamt bodybuilder

Al de hele dag na zijn wedstrijd voelde een Oostenrijkse profbodybuilder [fotootje hieronder], die we Mr BB zullen noemen, zich moe. Hij was vroeg op de avond even in bed gaan liggen in slaap gevallen. Toen hij even daarna wakker werd ontdekte hij tot zijn schrik dat hij zich nauwelijks meer kon bewegen.

De 26-jarige man slaagde erin uit bed te komen, probeerde te lopen, maar viel op de grond. Een buurman hoorde het lawaai en belde een ambulance, die Mr BB enkele ogenblikken later afvoerde naar het Vienna General Hospital.

Mr BB had uiteraard anabolen gebruikt, inclusief groeihormoon, schildklierhormoon en snelwerkende insulines. Maar het middel dat hem bijna de das om had gedaan was het diureticum furosemide [structuurformule hieronder), de actieve stof in Lasix. Voor de eerste keer in zijn leven had de bodybuilder het middel gebruikt. Hij had zowel 48 als 24 uur voor de wedstrijd een dosis van 80 mg geslikt en was daardoor naar eigen zeggen 5-6 kilo kwijtgeraakt.

William Llewellyns Anabolics noemt 80 mg als de hoogste dosis die in het bodybuildingcircuit in zwang is. Het handboek zegt echter ook dat sporters die geen ervaring hebben met Lasix vooralsnog niet meer moeten nemen dan 20-40 mg.

Llewellyn benadrukt dat furosemide een riskant middel is. De verbinding verhoogt de uitscheiding van de electrolyten kalium, natrium, calcium en magnesium. Vooral de verhoogde uitscheiding van kalium is een punt van zorg.
Hoge dosis Lasix verlamt bodybuilder


Hoge dosis Lasix verlamt bodybuilder


Hoge dosis Lasix verlamt bodybuilder
Als spieren te weinig kalium tot hun beschikking hebben, kunnen ze niet meer goed functioneren. In extreme gevallen kunnen de hartspier of de spieren waarmee je ademhaalt het daardoor opgeven. Tussen twee haakjes: teveel kalium is wat dat betreft net zo gevaarlijk als te weinig kalium.

In het ziekenhuis ontdekten de artsen dat de verlamming van Mr BB inderdaad werd veroorzaakt door een gevaarlijke lage kaliumspiegel. In het bloed moet de kaliumconcentratie ergens tussen de 3.6 en 5.2 mmol per liter zijn. De kaliumspiegel van Mr BB was 1.6 mmol per liter. De artsen dienden de man via een infuus kalium toe en normaliseerden zijn kaliumspiegel.


Hoge dosis Lasix verlamt bodybuilder


De volgende morgen kon Mr BB alweer naar huis. Dat is snel, maar dat wil niet zeggen dat je licht over deze bijwerking van furosemide moet denken. Als de buurman van Mr BB niet de telefoon had gepakt lag de bodybuilder nu onder de groene zoden.

"Although the extent of diuretic misuse in professional bodybuilding is unknown, it may be regarded as substantial", schrijven de artsen. "Hence, diuretics must always be considered as a cause of hypokalemic paralysis in bodybuilders."

Bron:
Am J Emerg Med. 2011 Aug 24. [Epub ahead of print].

Meer:
Bodybuilder krijgt hartstilstand door kaliumsupplement (13-11-2011)