19.06.2015

Humane studie: chiazaadolie voor duursporters

Duursporters presteren prima op chiazaad, schreven we een jaar geleden. Dat geldt niet voor chiazaadolie, schrijft de Amerikaanse bewegingswetenschapper David Nieman in Nutrients. Nieman testte chiazaadolie zonder succes uit op duurlopers. Maar eerlijk gezegd zouden wij, de onwetende en halstarrige samenstellers van dit gratis webmagazijn, chiazaadolie nog niet willen afschrijven.

Chiazaadolie
Chiazaadjes zijn de zaadjes van de Midden-Amerikaanse plant Salvia hispanica. De olie van die plant bestaat voor iets meer dan helft uit het omega-3-vetzuur alpha-linoleenzuur [structuurformule hieronder], en dat vetzuur is voor duursporters razend interessant. In theorie tenminste.


Humane studie: chiazaadolie voor duursportersHet lichaam verbrandt alpha-linoleenzuur na inname twee keer sneller dan vetzuren als palmitic acid, stearic acid en oleic acid. [Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Sep;75(3):161-8.] Het enzym carnitine palmitoyl transferase-1, dat in de mitochondria vetzuren helpt omzetten in energie, kan met alpha-linoleenzuur beter uit de voeten dan met andere onverzadigde vetzuren.

Humane studie: chiazaadolie voor duursporters
Bovendien blijkt uit studies onder wielrenners dat tijdens inspanning de vetcellen alpha-linoleenzuur zes keer sneller in de bloedbaan dumpen dan andere vetzuren. [PLoS One. 2014 Nov 19;9(11):e113725.] Geen wonder dat de slimmere duursporters al naarstig experimenteren met chiazaadolie.

Studie
Nieman liet 24 hardlopers van 24-55 jaar bij verschillende gelegenheid hardlopen met een intensiteit van 70 procent van hun VO2max totdat ze niet meer konden. De ene keer dronken de proefpersonen een half uur voordat ze op de treadmill klommen water, de andere keer water met daarin chiazaadolie.

Per kilogram lichaamsgewicht kregen de sporters 7 kilocalorieën chiazaadolie. Omdat de olie voor 55 procent uit alpha-linoleenzuur bestond, kregen de proefpersonen gemiddeld 31 gram alpha-linoleenzuur.

Resultaten
Na inname van de chiazaadolie liepen de proefpersonen 3 minuten langer dan na inname van water, en legden ze 600 meter meer af dan na inname van water. De verschillen waren echter niet statistisch significant.


Humane studie: chiazaadolie voor duursporters Humane studie: chiazaadolie voor duursportersConclusie
"Acute ingestion of alpha linolenic acid-rich chia seed oil cannot be recommended as an ergogenic aid during intensive, prolonged running", schrijft Nieman.

Ja, maar...
Nieman bestudeerde ook hoe lang het na inname van chiazaadjes en chiazaadolie alpha-linoleenzuur in het bloed opduikt. Dat gebeurt na 2 uur en 30 minuten, vertelt de figuur hieronder.


Humane studie: chiazaadolie voor duursportersNieman zette zijn hardlopers een half uur na inname al op de loopband. Het zou dus zomaar kunnen dat pas nadat de lopers klaar - of bijna klaar - waren met rennen de alpha-linoleenzuur in hun bloed kwam. Zou Nieman dezelfde resultaten hebben geboekt als hij de proefpersonen na inname pas na een paar uur had laten rennen?

Bron:
Nutrients. 2015 May 15;7(5):3666-76.

Meer:
Duursporters kunnen ook opladen met chia (26-7-2014)