Opgeladen: 1-12-2015
Opgeborgen in: Pijnbestrijding, Duursport & doping
Translation: Animal study: ibuprofen is really a doping substance (30-12-2015)

Dierstudie: ibuprofen is eigenlijk een dopingmiddel

Misschien moeten ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen op de dopinglijst. Tot die conclusie kom je na het lezen van de dierstudie die Braziliaanse sportwetenschappers binnenkort publiceren in de Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Dat onderzoek suggereert dat duursporters niet alleen betere tijden kunnen maken nadat ze ibuprofen hebben geslikt, maar ook in hun wedstrijdvoorbereiding meer vooruitgang boeken als ze ibuprofen gebruiken.

Studie
Dierstudie: ibuprofen is eigenlijk een dopingmiddel
De onderzoekers lieten gedurende zes weken een groep jonge mannelijke ratten geregeld zwemmen [Training], en een andere groep niet [Sedentary].

Toen de zes weken voorbij waren, gaven de onderzoekers in beide groepen de helft van de ratten elke dag ibuprofen [structuurformule hieronder]. Het humane equivalent van de beproefde dosis was 150-200 milligram per dag.

Vervolgens lieten de onderzoekers alle ratten drie keer achtereen zo lang zwemmen tot ze letterlijk niet meer konden en kopje onder gingen. Tussen de sessies zaten telkens drie dagen rust.

Resultaten
De eerste, tweede en derde figuur hieronder vertellen je hoe lang de ratten tijdens respectievelijk de eerste, tweede en derde keer konden blijven zwemmen. De toediening van ibuprofen verlengde zowel bij de getrainde als de ongetrainde dieren de tijd dat de ratten hun hoofd boven water konden houden. Bovendien werd het prestatieverbeterende effect van ibuprofen steeds sterker naarmate de proef vorderde.


Dierstudie: ibuprofen is eigenlijk een dopingmiddel


Dierstudie: ibuprofen is eigenlijk een dopingmiddel


Dierstudie: ibuprofen is eigenlijk een dopingmiddel


De onderzoekers vonden geen belangrijke effecten van ibuprofen in de spieren van de ratten, maar wel in hun hersenen. Het opvallendste effect was nog wel dat ibuprofen de concentratie van de onstekingsfactor interleukine 1-beta in de cerebrale cortex verminderde.


Dierstudie: ibuprofen is eigenlijk een dopingmiddel


Ibuprofen verminderde in de proefdieren pijnprikkels, en ook de gewaarwording van vermoeide en pijnlijke spieren, denken de onderzoekers. Daardoor bleven de ratten langer zwemmen, en werd de trainingsprikkel van hun sessies sterker.

Conclusie
"Additive anti-inflammatory effects of exercise and ibuprofen intake support the hypothesis that this combination may constitute a more effective approach, as ergogenic aids may be a useful means to prevent exercise-induced fatigue", schrijven de onderzoekers. Misschien horen ontstekingsremmers dus toch op de dopinglijst thuis...

De onderzoekers waarschuwen tussen neus en lippen door sporters die willen gaan experimenteren met ibuprofen. De groep ontstekingsremmers waartoe ibuprofen behoort heeft bijwerkingen, schrijven de Brazilianen, "some more prevalent and some rare like stomach/intestinal ulcers and bleeding, abnormal kidney and liver functions, asthma and respiratory reactions, immune reactions, joint destruction (in osteoarthritis), kidney failure, liver injury and failure, and severe skin reaction."

Er is een veilig en natuurlijk alternatief voor ibuprofen. Meer daarover lees je hier.

Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2015 Nov 21. doi: 10.1111/sms.12549. [Epub ahead of print].

Meer:
Paracetamol verbetert prestaties tijdens serie van sprints (5-11-2013)
Wielrenners fietsen harder op paracetamol (26-2-2011)


Het testosteron-effect van ibuprofen
Ibuprofen kan bij sommige mensen de testosteronspiegel misschien tijdelijk verhogen. Heel misschien.

Ibuprofen laat immuuncellen spierweefsel opbouwen
Dierstudie.

Voor zeventigers zijn ibuprofen en paracetamol anabool
Humane studie.