|
Dierstudie: ibuprofen is eigenlijk een dopingmiddel
Misschien moeten ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen op de dopinglijst. Tot die conclusie kom je na het lezen van de dierstudie die Braziliaanse sportwetenschappers binnenkort publiceren in de Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Dat onderzoek suggereert dat duursporters niet alleen betere tijden kunnen maken nadat ze ibuprofen hebben geslikt, maar ook in hun wedstrijdvoorbereiding meer vooruitgang boeken als ze ibuprofen gebruiken.
Studie
Toen de zes weken voorbij waren, gaven de onderzoekers in beide groepen de helft van de ratten elke dag ibuprofen [structuurformule hieronder]. Het humane equivalent van de beproefde dosis was 150-200 milligram per dag.
Resultaten
De onderzoekers vonden geen belangrijke effecten van ibuprofen in de spieren van de ratten, maar wel in hun hersenen. Het opvallendste effect was nog wel dat ibuprofen de concentratie van de onstekingsfactor interleukine 1-beta in de cerebrale cortex verminderde.
Ibuprofen verminderde in de proefdieren pijnprikkels, en ook de gewaarwording van vermoeide en pijnlijke spieren, denken de onderzoekers. Daardoor bleven de ratten langer zwemmen, en werd de trainingsprikkel van hun sessies sterker.
Conclusie
De onderzoekers waarschuwen tussen neus en lippen door sporters die willen gaan experimenteren met ibuprofen. De groep ontstekingsremmers waartoe ibuprofen behoort heeft bijwerkingen, schrijven de Brazilianen, "some more prevalent and some rare like stomach/intestinal ulcers and bleeding, abnormal kidney and liver functions, asthma and respiratory reactions, immune reactions, joint destruction (in osteoarthritis), kidney failure, liver injury and failure, and severe skin reaction."
Er is een veilig en natuurlijk alternatief voor ibuprofen. Meer daarover lees je hier.
Bron: Meer:
|
|