Opgeladen: 19-10-2015
Opgeborgen in: Groeihormoon & IGF-1, Duurdoping
Translation: IGF-1 analogue mecasermin boosts athletes' endurance capacity (29-11-2015)

IGF-1-variant geeft sporters meer uithoudingsvermogen

Medische doseringen van de IGF-1-variant mecasermin rinfabate hebben geen effect op de spier- en vetmassa van sporters, maar zorgen wel voor meer uithoudingsvermogen. Dat ontdekten endocrinologen van de University of Southampton in Engeland, die het IGF-1-preparaat 28 dagen toedienden aan recreatieve sporters. Volgens de onderzoekers wordt het tijd dat de WADA dopingtest voor mecasermin rinfabate ontwikkelt.

IGF-1 en IGFBP-3
IGF-1 is in de hogere echelons van de chemische sport bijna net zo normaal geworden als groeihormoon en testosteron. Sporters gebruiken meestal licht gewijzigde versies van IGF-1, die in het lichaam minder snel worden geneutraliseerd door enzymen en transporteiwitten dan recht-toe-recht-aan-IGF-1. Dat verdwijnt na injectie in een zucht uit de bloedbaan.

De bedenkers van het preparaat dat de onderzoekers gebruikten vonden een andere oplossing voor dat probleem: ze plakten het IGF-1-molecuul vast aan het transporteiwit IGFBP-3. IGFBP3 beschermt IGF-1 tegen aanvallen van enzymen, en geeft het hormoon geleidelijk af. Daardoor hoeven gebruikers het maar 1 keer per dag te injecteren, en heeft het IGF1-IGFBP-3-complex, anders dan IGF-1, geen dramatische effecten op de glucosespiegel.

Iplex en Increlex

Increlex
De onderzoekers gebruikten Iplex, een preparaat van Insmed. Insmed financierde in het begin van deze eeuw studies naar IGF-1-IGFBP-3, maar besloot in 2009 de productie te staken. [biospace.com, 7/27/2009.] De onderzoekers gebruikten kennelijk preparaten die Insmed nog in de vriezer had liggen.

Mecasermin rinfabate is nog steeds op de markt, in de vorm van het door Ipsen Biopharmaceuticals geproduceerde Increlex.

Lichaamsamenstelling
De onderzoekers injecteerden 56 recreatieve sporters, die minstens 2 keer per week intensief trainden, gedurende 28 dagen met 30 of 60 milligram IGF-1-IGFBP-3 per dag. In die periode veranderden het lichaamsgewicht, de vetvrije massa en de vetmassa van de personen niet.

De onderzoekers zeggen daar meteen bij dat ze medische doseringen hebben gebruikt, en dat ze niet weten wat voor effect hogere doseringen zouden hebben. Of de combinatie van IGF-1-IGFBP-3 met groeihormoon.

Uithoudingsvermogen
De maximale zuurstofopname [VO2max], de belangrijkste component van het uithoudingsvermogen, nam echter wel toe door de toediening van het IGF-1-IGFBP-3-complex. In de figuur hieronder maakten de onderzoekers een onderscheid tussen de mannelijke en de vrouwelijke proefpersonen. De dosis van 30 milligram per dag werkte net zo goed als die van 60 milligram.


IGF-1-variant geeft sporters meer uithoudingsvermogen


Conclusie
"There are no confirmed cases of elite athletes obtaining and misusing rhIGF-I/rhIGFBP-3, but it would seem an attractive anabolic agent with lower risk of side effects, compared with either IGF-I alone or insulin", schrijven de onderzoekers.

"This study demonstrates that 28 days of IGF-I/IGFBP-3 administration improves aerobic fitness but has no effect on body fat or lean body mass in recreational athletes. The significance of this improvement in elite athletes requires further investigation, as do the mechanisms underlying the benefits on aerobic performance."

"The results of this study support the inclusion of IGF-I on the WADA list of prohibited substances and highlight the need to develop methods for detecting IGF-I misuse."

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2015 Aug;100(8):3126-31.

Meer:
Nieuwe trial IGF1-IGFBP3-complex Iplex verloopt positief (21-5-2006)
IGF-1-preparaat van Insmed bijna klaar voor de markt (3-4-2003)


De dierenarts spuit nieuwe GHRH-genen in je spieren
Gendoping is dichterbij dan je misschien denkt.

YK11 is een SARM en myostatinremmer in één
Nu als supplement verkrijgbaar.

Eenmalige injectie met follistatin-gen: levenslang dubbelgespierd
Een dierstudie, inderdaad. Maar wat voor een dierstudie!