31.07.2015

Immunocal vergroot maximaalkracht

Suppletie met Immunocal, een eiwitpreparaat dat extra veel cysteïne bevat, maakt krachttraining effectiever. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de Université du Québec à Montréal in de Journal of Nutrition, Health & Aging. Volgens de onderzoekers zorgt Immunocal voor een grotere toename van de spierkracht dan caseïne.

Immunocal
Immunocal vergroot maximaalkracht
Immunocal is een gepatenteerd eiwitpreparaat, dat is gebaseerd op whey en wordt geproduceerd door Immunotec. [immunotec.com] In de eiwitten in Immunocal zit beduidend meer van het aminozuur cysteïne dan in reguliere whey of caseïne.

Cysteïne is een bouwsteentje van glutathione, een peptide dat ontgiftende enzymen nodig hebben om hun werk te doen. [Structuurformule hieronder.] Suppletie met Immunocal zorgt voor een hogere concentratie glutathione in de spieren, en verbetert volgens een aantal - overigens door Immunotec betaalde - studies het functioneren van spieren. Ook de Canadese studie waarmee we je op dit moment vervelen is gesponsord door Immunotec.Immunocal vergroot maximaalkrachtStudie
De onderzoekers verdeelde 67 gezonde proefpersonen van 65-88 jaar oud in 2 groepen. De ene groep consumeerde gedurende 20 weken elke dag 20 gram Immunocal, de andere 20 gram caseïne. Tijdens de suppletieperiode deden de proefpersonen 3 keer per week aan krachttraining. Die bestond uit een basale workout met oefeningen als de leg-press, de chest-press, de lat-pull-dow, de shoulder-press, de biceps-curl en de triceps-extension.

Resultaten
De proefpersonen in de Immunocalgroep bouwden een beetje meer vetvrije massa op en verloren een beetje meer lichaamsvet dan de proefpersonen in de caseïne-groep, maar die effecten waren niet statistisch significant.Immunocal vergroot maximaalkrachtDe Immunocalgroep verwierf meer spierkracht dan de caseïne-groep, en dat effect was wel statistisch significant. Je ziet hieronder de effecten van de suppletie op het gewicht waarmee de proefpersonen nog net 1 rep konden leg-pressen.Immunocal vergroot maximaalkracht


Immunocal vergroot maximaalkrachtDe figuur hierboven laat het effect van de suppletie zien op de maximaalkracht per kilogram vetvrije massa. Ook in dit geval maakt de Immunocalgroep significant meer progressie dan de caseïne-groep.

Conclusie
"Our findings showed increases in muscle strength in both groups, despite no increases in lean body mass, after resistance training, however, significant additional increases were observed in muscle strength with the addition of a cysteine-rich whey protein (Immunocal) versus casein", concluderen de onderzoekers. "Therefore, healthcare professionals could consider recommending the combination of resistance training and a cysteine-rich whey protein supplement when planning nutritional and exercise intervention programs.

"Further studies may want to investigate the long-term effect of cysteine-rich whey protein supplementation and in combination with resistance training on changes in muscle strength and/or lean body mass in the elderly, which could provide useful information on long term outcomes such as functional capacity, quality of life and mortality."

Bron:
J Nutr Health Aging. 2015 May;19(5):531-6.

Meer:
Eiwitsupplement met extra cyste´ne nog beter voor spieren, zegt producent (6-4-2004)