23.12.2012

Fish oil helps athletes' immune system to fight cancer cells

Immuunsysteem sporters schakelt meer kankercellen uit door visolie

Visolie maakt immuunsysteem sporters actiever

Intensieve training vermindert de activiteit van de immuuncellen die pathogenen en kankercellen opruimen. Daarom hebben sporters na een zware workout of training een verhoogde kans om ten prooi te vallen aan geniepige virussen. Suppletie met visolie beschermt waarschijnlijk, ontdekten onderzoekers van de University of Aberdeen in Schotland.

Suppletie & immuunsysteem
Deze webstek schrijft geregeld over middelen die het immuunsysteem moeten verbeteren. We schreven over de beschermende werking van vezels in havermout, Chlorella, Echinacea, knoflook en - schrik niet - alcoholvrij bier.

De Schotten zochten het in een andere hoek. Ze keken naar het effect van visoliecapsules. De Schotten lieten zich inspireren door een studie van de Universidade Federal do Rio de Janeiro uit 2007, waaruit bleek dat suppletie met visolie het immuunsysteem van zwemmers na een training beter liet functioneren. [Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2007 Oct-Nov;77(3-4):139-45.]

Studie
De Schotten deden een experiment met 17 mannelijke proefpersonen, die allemaal halverwege de twintig waren. De onderzoekers lieten ze een uur fietsen met een intensiteit van 70 procent van hun maximale zuurstofopname.

De helft van de mannen had zes weken voor de sessie dagelijks 3 gr olijfolie in capsulevorm geslikt [Control], de andere helft 3 gr visolie [Fish Oil]. In die 3 gr visolie zat 1.3 gr EPA en 0.3 gr DHA.

Resultaten
Na de sessie bestudeerden de onderzoekers het bloed van de mannen. Ze ontdekten dat de immuuncellen van de mannen die visolie hadden gekregen 3 uur na de workout meer interleukine-2 aanmaakten. Interleukine-2 remt acties van het immuunsysteem tegen gezonde cellen, zoals bij artritis en diabetes, maar activeert tegelijkertijd de Natural Killer-cellen. Dat zijn de stoottroepen van het immuunsysteem, die ogenblikkelijk in actie komen tegen elke ziektekiem die het lichaam binnendringt en elke cel die zich afwijkend ontwikkelt.


Visolie maakt immuunsysteem sporters actiever

Visolie maakt immuunsysteem sporters actiever

Visolie maakt immuunsysteem sporters actiever


De onderzoekers stopten immuuncellen in reageerbuizen met menselijke kankercellen, en telden vervolgens hoeveel kankercellen de immuuncellen uitschakelden. Je ziet hierboven dat drie uur na de sessie de immuuncellen meer kankercellen doodden als de mannen visolie hadden geslikt.

Conclusie
"The findings in the current study demonstrate that supplementation with fish oil rich in omega-3 polyunsaturated fatty acids can enhance aspects of the innate and acquired immune system after exercise and it would be of clear interest, therefore, to determine whether over the longer term fish oil could decrease the incidence of upper respiratory tract infections associated with intense exercise training", schrijven de onderzoekers.

Het Schotse onderzoek is niet betaald door een fabrikant van supplementen.

Bron:
Brain Behav Immun. 2012 Nov;26(8):1265-72.

Meer:
Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond (22-7-2012)
Verkouden? Rustig doortrainen kan prima (10-12-2011)
Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen (12-10-2011)