10.06.2011 | |||
Impotent door soja?
En daar gaan we weer. Binnenkort verschijnt in Nutrition een casestudy waarin een jonge man impotent werd doordat hij veel sojaproducten at. Je gaat er beslist nog meer over lezen in populair-wetenschappelijke artikelen, die je op het hart drukken dat een goed dieet dierlijke eiwitten bevat, en geen plantaardige. Hieronder lees je wat die populair-wetenschappelijke stukjes je niet zullen vertellen.
Propagandaoorlog
De nieuwe grote speler op de markt voor food ingredients is dan ook de sojasector, tot verdriet van de zuivel- en vleesindustrie. De omzetdaling van zuivel en vlees door producten als sojamelk, tofu en sportsupplementen op basis van soja-eiwit is nu nog beperkt, maar statistieken voorspellen een gestage verdere afname.
Testosteron
Metastudies hebben echter aangetoond dat het testosteronverlagende effect van soja nul of verwaarloosbaar klein is. Desondanks berichten media graag over de negatieve hormonale effecten van soja. Dat zullen ze ongetwijfeld ook doen met de gevalsstudie die artsen van Harvard Medical School binnenkort publiceren in Nutrition. De studie beschrijft hoe een jongeman van 19 jaar genas van zijn impotentie nadat hij zijn sojaproducten liet staan.
Isoflavonen
In de VS zijn er voedingsmiddelen op de markt die zijn verrijkt met isoflavonen. Ze zijn bedoeld voor post-menopausale vrouwen. We vermoeden dat de man meerdere van die producten in zijn dieet had opgenomen.
De testosteronspiegel van de 19-jarige man was nog normaal, maar zijn concentratie vrij testosteron niet. In het lichaam is alleen vrij testosteron actief. Nadat de man weer 'gewoon' was gaan eten, normaliseerden zijn hormoonhuishouding en zijn seksuele functies. Het herstel nam maar liefst 2 jaar in beslag.
De artsen postuleren een theorie over de manier waarop isoflavonen de testosteronspiegel van mannen zouden verlagen: ze denken dat die enzymen saboteren die nodig zijn voor de aanmaak van testosteron.
Atorvastatin
Het testosteronverlagende effect van atorvastatin is niet groot. Maar dat is het misschien wel als je veganistisch eet, en dan ook nog eens elke dag een gruwelijke hoeveelheid isoflavonen inneemt...
Bron:
Meer:
|