30.09.2003

In de strijd om naalden verliezen junkies van anabolengebruikers

Een project in Engeland, waarin druggebruikers hun oude injectienaalden kunnen inwisselen, mislukt door de massale toeloop van bodybuilders. Dat schrijven onderzoekers die het project evalueren. Het lijkt erop dat de anabolengebruikers de druggebruikers verjagen.

Hulpverleners hebben het naaldenproject in het Engelse Merseyside and Cheshire opgezet uit angst voor een HIV-epidemie onder druggebruikers. Omdat HIV zich kan verspreiden via gebruikte spuiten, zorgden de hulpverleners ervoor dat gebruikers hun oude naalden konden inruilen voor nieuwe.

Het project werd een succes. In de periode 1991-2001 bereikte het project er in totaal 14.500 druggebruikers. Die leverden in die periode 6.6 miljoen naalden in en kregen daar 7.2 miljoen naalden voor terug. Aanvankelijk nam elk jaar het aantal gebruikers toe, maar sinds de helft van de jaren negentig bleven de aantallen stabiel.

Toen de onderzoekers achterhaalden wat voor gebruikers via het project aan nieuwe naalden kwamen, stuitten ze op een verrassing. Er kwamen steeds minder heroïnegebruikers en steeds meer anabolengebruikers.

Van alle nieuwe gebruikers die zich in 1991 aanmeldden gebruikte 55 procent heroïne. In 2001 was dat nog 44 procent. Van alle nieuwe gebruikers die zich in 1991 aanmeldden gebruikte slechts 6 procent anabolen. In 2001 was dat opgelopen tot 44 procent. Toen waren de gebruikers van anabolen de grootste groep geworden.


Een project in Engeland, waarin druggebruikers hun oude injectienaalden kunnen inwisselen, mislukt door de massale toeloop van bodybuilders. Dat schrijven onderzoekers die het project evalueren. Het lijkt erop dat de anabolengebruikers de druggebruikers verjagen.


Door de jaren heen waren de cliënten zich anders gaan gedragen. Vooral de bodybuilders waren steeds groter aantallen injectienaalden komen inleveren en afhalen. Vijftien procent van de anabolengebruikers leverde per bezoek ergens tussen de honderd en duizend injectienaalden in. De cokegebruikers kwamen niet verder dan 24 naalden per bezoek, de amfetamineliefhebbers bleven hangen op 38.

De onderzoekers vermoeden dat er achter de cijfers een conflict tussen anabolengebruikers en de junkies schuilgaat. De onderzoekers denken dat de anabolengebruikers de junkies uit het project wegjagen - en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

De onderzoekers hebben een oplossing, maar ze presenteren die in hulpverlenersgeheimtaal. "Is het verstrekken van schone naalden voor anabolengebruikers wel genoeg?", vragen ze zich af. Moet het project de anabolengebruikers niet informeren over risico's? Tussen anabolen en heroïne zit natuurlijk een wereld van verschil. Kan het project die wereld wel overbruggen? Hebben de hulpverleners wel genoeg verstand van anabolen?

Hulpverleners zeggen nooit dat ze iemand niet willen helpen. In plaats daarvan zeggen ze dat ze het niet kunnen. In de bovenstaande alinea staat eigenlijk: schop die anabolentypes eruit. Dan komen de naalden weer terecht bij de groep waarvoor het project is opgezet.

Bron:
The International Journal of Drug Policy, Volume 14, Number 5, December 2003, 399-405(7).