08.12.2011

In de zomer laat tyrosine duursporters beter presteren

Supplementen die de concentratie dopamine in de hersenen opvoeren zijn interessant voor duursporters. Als die moeten presteren als het warm is, tenminste. Dat ontdekten sportwetenschappers van Aberystwyth University in Engeland.

Studie 1
De Britten publiceerden in de European Journal of Applied Physiology een experiment waaraan acht mannelijke sportieve proefpersonen meewerkten. Die moesten zichzelf twee keer leegfietsen. De ene keer kregen de mannen een placebo, de andere keer tyrosine.

In eerdere studies had tyrosinesuppletie geen effect op de duurprestaties. [J Appl Physiol. 2002 Nov;93(5):1590-7.] Toch zou het zomaar kunnen dat tyrosine werkt. Het aminozuur verandert in het lichaam eerst in L-dopa, en dat verandert weer in de pephormonen adrenaline en nor-adrenaline.

Studie 2
De onderzoekers gooiden het echter over een andere boeg. Ze theoretiseerden dat tyrosine misschien wel werkt bij een hoge temperatuur. Bij een hoge temperatuur worden sporters sneller moe. Tyrosine zet in de hersenen - ook via L-Dopa - om in dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die mensen motiveert om door te gaan, en onderdrukt vermoeidheid.

De onderzoekers gaven hun proefpersonen water zonder actieve stoffen, of water waarin ze per kg lichaamsgewicht 150 mg tyrosine van myprotein.co.uk hadden opgelost. Weeg je 80 kg, dan is dat 12 gram. Een uur later moesten de proefpersonen bij een temperatuur van 30 graden fietsen zolang ze konden.

Resultaten
Nadat ze tyrosine hadden gekregen fietsten de mannen 16 procent langer: 80 min in plaats van 69 minuten.


In de zomer laat tyrosine duursporters beter presteren


In de zomer laat tyrosine duursporters beter presteren


Tijdens de inspanningsproeven voelden de mannen zich minder vermoeid en hadden minder last van de warmte. Effecten van de suppletie op de hartslag en de temperatuur van de huid vonden de onderzoekers niet.

Slot
Niet iedereen reageert even goed op suppletie met tyrosine. Als je wilt gaan experimenteren met tyrosine, dan kun je beter eerst even lagere doses van 1-2 gram uitproberen. Heb je juist behoefte aan iets sterkers, dan reageer je misschien beter op suppletie met L-Dopa. L-Dopa is de actieve stof in extracten van Mucuna pruriens.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2011 Dec;111(12):2941-50.

Meer:
Verdubbel je uithoudingsvermogen met de cafeïne-carnitine-mix (28-11-2011)
Wilde boekweit voor duursporters (17-11-2011)
Magnesiumsuppletie: presteren op de grenzen van je kunnen ondanks slaaptekort (12-11-2011)