06.08.2006

In elke schouder een spuitabces na injecties anabole steroïden

Artsen van het Britse University Hospital of North Staffordshire hebben een geval beschreven van een dubbel spuitabces bij een bodybuilder. De 36-jarige man had anabole steroïden geïnjecteerd in zijn schouderspieren.

De bodybuilder had koorts en voelde zich niet goed. Hij had zich gemeld in het ziekenhuis met in elke schouder een bult van 4 bij 5 centimeter. De plekken waren pijnlijk en door bloeduitstortingen ook nog goed zichtbaar. De bodybuilder had zich de afgelopen 10 dagen ingespoten met 100 millligram testosteronpropionaat, 300 milligram testosteronenantaat en 300 mg nandrolondecanoaat.

Je ziet het gezwel in de linkerschouder hieronder. Daaronder zie je één van de abcessen na operatieve drainage. Klik op de foto's voor het origineel.


In elke schouder een spuitabces na injecties anabole steroïden


In elke schouder een spuitabces na injecties anabole steroïden


Toen de artsen pus uit de abcessen onderzochten, vonden ze daarin de bacterie Staphylococcus aureus. De variant was gevoelig voor het antibioticum flucloxacillin, en dus behandelden de artsen de bodybuilder daarmee. Waar de bacterie vandaan komt weten de artsen niet. De bodybuilder zegt overigens dat hij geen naalden met andere gebruikers heeft gedeeld.

Het gedrag van de bodybuilder verbaasde de artsen nog meer dan zijn monsterlijke abcessen. Hij nam na de operatie geen rust, maar trainde gewoon door omdat hij bang was dat hij spierweefsel zou verliezen. Wel maakte hij meer reps en gebruikte hij minder gewicht om zijn schouders te ontzien.

Bovendien was de man door het incident niet anders gaan denken over de risico's van anabolen. Als hij was hersteld zou hij gewoon weer gaan kuren, vertelde hij.

Muscle dysmorphia, concluderen de doktoren: de psychiatrische afwijking waarbij bodybuilders een ziekelijke angst hebben om kleiner te worden, en hun lichaam als ieler en dikker zien dan het in werkelijkheid is. "Ongetwijfeld hebben niet alle anabolengebruikers deze aandoening", aldus de artsen. "Maar een aantal van hen wel. Die bodybuilders zullen zich niet door abcessen laten afschrikken. Als ze door hun injecties abcessen krijgen, dan kuren ze na hun behandeling rustig verder."

Bron:
Injury Extra Vol. 37, no 12, dec 2006. [Offline]

Meer:
Spuitles moet bodybuilders beschermen tegen abcessen (11-2-2004)