01.08.2012

Dierstudie: inosine-suppletie voor krachtsporters kan werken

Inosine is typisch zo'n stof waarvan veel gebruikers van bodybuildingsupplementen wel eens hebben gehoord, maar waarvan de meesten niet kunnen vertellen wat het precies doet. Inosine is ook een supplement waarvan je op basis van fysiologische basiskennis kunt verwachten dat er iets aan hebben, maar dat nauwelijks is onderzocht. Vandaar onze interesse in de dierstudie die onderzoekers van de University of Connecticut in 2010 publiceerden in de American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Centraal in de studie van Ruibo Wang staat de adenosinereceptor A3. Prikkeling van die receptor in spierweefsel, toont Wang aan, beschermt spieren tegen afbraak door zware fysieke inspanning. Het Amerikaanse leger, de sponsor van de studie, heeft bovengemiddeld veel belangstelling voor middelen die spierschade beperken. In crisissituaties kunnen die nuttig zijn voor soldaten.

Eerder onderzoek [Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2007 Dec;293(6):H3685-91.] suggereerde dat prikkeling van alle adenosinereceptoren spierschade kan helpen beperken. De manier waarop prikkeling van de adenosinereceptor A3 dat doet was echter afwijkend: via het enzym phospholipase C-beta.

Phospholipase C-beta knipt in cellen phospolipiden in stukjes waardoor inositol 1,4,5-trisphosphate vrijkomt. Die verbinding heeft in de cel - onder meer in het endoplasmatisch reticulum - een eigen receptor. Maakt inositol 1,4,5-trisphosphate zich vast aan die receptor, dan neemt in de cel de concentratie calcium toe, en start de cel een keur aan processen op. Daarbij zitten kennelijk ook processen die spiercellen beschermen.

De onderzoekers lieten muizen rennen [Exercise]. Sommige muizen kregen 2 uur voordat ze gingen rennen een injectie met een placebo [Sham], andere muizen kregen stoffen die zich vastmaken aan de adenosinereceptor A1, A2A of A3. Vervolgens keken de onderzoekers na de inspanning hoeveel creatinekinase [CK] weglekte uit de spieren. Dat is een maat voor spierschade.

Je ziet hieronder dat toediening van Cl-IBMECA de activiteit van creatinekinase na de inspanning fors verminderde. Cl-IBMECA is een agonist van adenosinereceptor A3.


Dierstudie: inosine-suppletie voor krachtsporters kan werken


Dierstudie: inosine-suppletie voor krachtsporters kan werken


De onderzoekers herhaalden hun experiment met muizen met een genetische spierziekte waardoor de dieren spierschade niet meer goed konden herstellen. Na afloop behandelden de onderzoekers spierweefsel van de muizen met een kleurstof die cellen laat oplichten als ze zijn beschadigd. Je ziet hierboven minder oplichtende cellen in weefsel van muizen die Cl-IBMECA hebben gekregen.

"The A3 receptor agonist intervention points to a potential means of treatment for such injury, whether it acts through a direct mechanism exerted at the skeletal muscle level or via an indirect mechanism such as minimizing inflammatory processes", besluiten de onderzoekers.

In 1997 ontdekten biochemici van de University of Virginia dat inosine kan interacteren met de adenosinereceptor A3. [J Clin Invest. 1997 Dec 1;100(11):2849-57.] Twee jaar later verscheen een humane studie waarin suppletie met 10 gr inosine per dag de prestaties van wielrenners niet verbeterde, maar wel de concentratie uric acid in het bloed zorgwekkend verhoogde. [Int J Sport Nutr. 1999 Dec;9(4):333-44.]

Bron:
Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2010 Jul;299(1):R259-67.

Meer:
Bertram, de plantaardige testosteronbooster voor bodybuilders (16-4-2012)
Gelukkig neemt het lichaam ursolic acid slecht op (18-3-2011)
De anabole werking van Bitter Melon (25-1-2012)