02.10.2015

In Irem Naturel zit fluoxetine

Een erkend Nederlands onderzoekslaboratorium heeft in het afslanksupplement Irem Naturel fluoxetine aangetroffen. Fluoxetine is de actieve stof in het antidepressivum Prozac. Dat blijkt uit een rapport waar deze website de hand op heeft weten te leggen. In een capsule van het product vond het lab 30 milligram van de stof.

Irem Naturel
Fluoxetine
Irem Naturel komt uit Turkije, maar circuleert ook in andere landen - inclusief Nederland. Volgens het label zit er in Irem Naturel een cocktail van extracten van Citrus aurantium, groene thee, guarana en rode peper. Niks mis mee - als de makers tenminste niet stiekem fluoxetine in Irem Naturel hadden gestopt.

Fluoxetine is een medicijn dat alleen op recept van een arts verkrijgbaar is, dat bijwerkingen heeft als sufheid, slapeloosheid en maagdarmklachten als misselijkheid, diarree, krampen, braken en een verminderde eetlust. Die laatste bijwerking heeft malafide supplementenmakers kennelijk op het idee gebracht om fluoxetine in afslanksupplementen te stoppen.


In Irem Naturel zit fluoxetine


Als je fluoxetine voor de eerste keer gebruikt, kun je zo suf worden dat je beter even geen auto meer kunt rijden of machines kunt bedienen totdat je lichaam aan de stof is gewend. Als je ook alcohol gebruikt, versterk je die bijwerking.

Andere bijwerkingen zijn een versnelde hartslag, gevoelens van onrust, verhoogde bloeddruk, seksuele problemen en een droge mond. Meer informatie over de bijwerkingen van fluoxetine vind je op apotheek.nl. [Link].

De dosis van 30 milligram fluoxetine [structuurformule hiernaast] per capsule die het lab heeft gevonden in Irem Naturel is hoog. In medicijnen met fluoxetine vind je per tablet doorgaans 20 milligram.

Niet de eerste keer
In het voorjaar van 2015 vonden ook Franse laboratoria fluoxetine in Irem Naturel. Als gevolg daarvan verbood de Franse overheid in juni 2015 de handel in Irem Naturel. Dat vertelt het document dat je hier kunt downloaden.

Niet alleen in Irem Naturel zit fluoxetine. In maart 2015 meldde de Amerikaanse FDA bijvoorbeeld dat het fluoxetine had ontdekt in OxyElite Pro Super Thermogenic. De fabrikant van dat product, USP Labs, liet daarop weten dat het de batches met fluoxetine nooit had geproduceerd - en dat het dus wel moest gaan om vervalsingen.

Meer:
FDA vindt fluoxetine in OxyElite Pro Super Thermogenic (3-3-2015)