01.10.2015

Is bodybuilding slecht voor je spieren?

Bodybuilders zijn sterker dan normale stervelingen, en dat komt volledig door de kwantiteit van hun spiermassa. De kwaliteit van de spiermassa van bodybuilders is daarentegen niet erg goed. Hij is op een aantal punten zelfs slechter dan die van sportievelingen die nooit een halter aanraken. Dat blijkt uit een onderzoek van de bewegingswetenschapper Hans Degens, verbonden aan Manchester Metropolitan University en VU University Amsterdam.

Studie
In de studie die Degens binnenkort publiceert in Experimental Physiology, bestudeerde de onderzoeker spiercellen uit de vastus lateralis van 16 bodybuilders, 6 power athletes en 14 sportievelingen die niet aan krachttraining deden [Controls].

De bodybuilders trainden traditioneel. Ze trainden 3 tot 5 keer per week, deden per oefening 4-5 sets van 8-15 reps, en gebruikten daarvoor een belasting van 60-80 procent van de 1-RM [de belasting waarmee nog net 1 rep mogelijk is]. Ze deden niet aan hardlopen, cardiotraining of een andere vorm van aerobe beweging.

De power athletes trainden met zwaardere gewichten, maar met een geringer volume. Daarnaast deden ze meer dan twee uur per week aan aerobe training.

De controlegroep deed weliswaar niet aan krachttraining, maar was 4 uur per week bezig met sport.

Resultaten
Toen Degens en zijn medewerkers in ene laboratorium bepaalden hoe sterk de spiercellen precies waren, ontdekten ze dat de spiercellen van de bodybuilders 67 procent groter waren dan die van de power athletes en 88 procent groter dan die van de controls. Dat was te verwachten.

Is bodybuilding slecht voor je spieren?
De spiercellen van de bodybuilders genereerden 33 procent meer kracht - eigenlijk: maximal isometric tension - dan de spiercellen van de controls, maar waren minder sterk dan de spiercellen van de power athletes, waarvan de spiercellen 50 procent meer kracht genereerden dan die van de controls. Dat zie je, uitgesplitst naar het type spiervezel, hieronder.


Is bodybuilding slecht voor je spieren?


Als je rekening houdt met de toegenomen omvang van de spiercellen van de bodybuilders, en daarvoor compenseert, dan kun je de specific tension [F0] berekenen. En dan zie je ineens dat de spiercellen van de bodybuilders 44 procent minder maximal isometric tension kunnen genereren dan de spiercellen van de controls, en 61 procent minder dan de spiercellen van de power athletes.

De onderzoekers bepaalden ook de peak power van de spiercellen. De peak power van de spiercellen van de bodybuilders was geringer dan die van de controls, en dat verschil werd nog duidelijker toen de onderzoekers rekening hielden met de grotere spiermassa van de bodybuilders - en de specific peak power berekenden.


Is bodybuilding slecht voor je spieren?


Conclusie
"Most of us are impressed by the enormous muscle bulk of bodybuilders and think that these people must be extremely strong", zegt Degens in een persbericht. [physoc.org 21 September 2015] "We found that not only their muscles, but also the individual muscle cells are extraordinarily large and can generate forces that exceed those of other people."

"The surprising thing, however, was that a gram of muscle from bodybuilders produced less force than that from non-bodybuilders, and it thus seems that the muscle quality is less in bodybuilders. It thus appears that excessive muscle growth may have detrimental effects on the quality of the muscle, and one may well be better off with normal-sized muscles than with metabolically expensive large muscles."

"In power athletes, however, the muscle quality was improved. The training method seems to have an impact on muscle quality, which is of great importance for trainers and coaches interested in enhancing either performance or appearance of athletes."

"It would be interesting to see what aspect in the training of bodybuilders causes this decrease in muscle quality."

Speculatie
In zijn publicatie geeft Degens al een mogelijke verklaring. "It is suggested that the fibre cross-sectional area at a given mitochondrial density is limited by the maximal extracellular oxygen tension", schrijft hij. "There may thus be a limit to the amount of hypertrophy beyond which it becomes disadvantageous for sustainable power."

Als dat klopt, dan zullen bodybuilders die hun spierkwaliteit willen opvijzelen de hoeveelheid mitochondria in hun spiercellen moeten opvoeren. Kan dat met high reps-training? Of met AMPK/PGC-1-alpha-boosters? Of met korte vastenkuren? Of met... met... toch niet met... cardio?

Bron:
Exp Physiol. 2015 Sep 20. doi: 10.1113/EP085267. [Epub ahead of print].