21.01.2003 | ||||
Italiaanse profvoetballers hebben veertig keer meer kans op zeldzame zenuwziekte
De Italiaanse onderzoeksrechter Raffaele Guariniello heeft zeventig verdachte sterfgevallen bij profvoetballers ontdekt. Guariniello vermoedt dat de sterfgevallen het gevolg zijn van het dopinggebruik in topclubs als Juventus, Roma en Milan. Dat geldt ook voor enkele tientallen ontdekte gevallen van een zeldzame zenuwziekte onder voetballers.
Guariniello is een dopingjager die de afgelopen jaren in het nieuws kwam omdat hij Italiaanse sportartsen aanklaagde omdat ze verboden middelen voorschreven aan Olympische sporters. Hij was ook aanklager in de zaak Davids. Hij vond toen dat de voetbalbonden te mild tegen de volksheld optraden.
Net zoals dat in België en Frankrijk het geval is, is in Italië dopinggebruik strafbaar voor de wet, en daarom een zaak van politie en justitie. In Nederland is alleen de handel verboden. Guariniello jaagt al op doping sinds de zomer van 2000. Hij is op zoek naar gevallen waarin hij handelaren of artsen kan vervolgen voor mishandeling en doodslag.
Guariniello benadrukt dat hij is begonnen met zijn project onder voetballers nadat weduwen van atleten hem daarom in 1999 hebben gevraagd. De vrouwen dachten dat hun echtgenoten waren gestorven door doping. Toen interviews met spelers, trainers en familieleden dat beeld bevestigden, begon hij met de verzameling van statistische gegevens.
Uitschieter in de databank van de onderzoeksrechter is de ongeneeslijke zenuwziekte Amyotrope Laterale Sclerose (ALS), alias de Ziekte van Lou Gehrig. Daarbij breekt het lichaam de zenuwen af. Patiënten komen uiteindelijk in een rolstoel terecht en sterven. ALS was de doodsoorzaak van de verdediger Gianluca Signorini, die speelde Roma, Genoa en Parma. Hij overleed november 2002. Hij was 42 jaar.
ALS is een zeldzame ziekte. Statistisch zou er onder alle voetbalspelers in het bestand van de rechter slechts 1 geval van ALS moeten voorkomen. Guarinello vond er echter 45. In 13 gevallen waren de spelers al overleden. De rechter denkt dat de verhoogde kans het gevolg is van het middelengebruik en overtraining in de voetbal, al zijn er geen wetenschappelijke studies die wijzen in die richting.
Signorini vertelde in interviews dat zijn ziekte een kwestie van 'lotsbestemming' was, maar is nog voor zijn dood uit de school geklapt over zijn dopinggebruik. 'Tegen de pijn injecteerden ze me met Voltaren', zei hij. 'Voor de wedstrijd kreeg ik intraveneuze injecties met Neoton en Esafosfina.' Een andere ex-voetballer met ALS, die vroeger voor Torino heeft gespeeld, vertelde de rechter dat de club hem dwong door te spelen terwijl de ziekte al was begonnen zijn zenuwen af te breken. 'Ze dwongen me', zei hij. 'Ze zeiden dat ik een toekomst had.'
Neoton is een injecteerbare versie van creatine. Artsen geven het wel eens aan hartpatiënten om hun kansen bij een hartoperatie te vergroten. Maker is Extrawell. Tientallen studies hebben aangetoond dat creatine het sprintvermogen en de behendigheid van sporters verbetert.
Esafosfina bevat D-fructose-1,6-difosfaat, een energiefosfaat dat het energieniveau van de cel opvoert. Maker is het Italiaanse Biomedica Foscama. Esafosfina zit soms in klinische voeding.
Voltaren bevat als actieve stof Diclofenac: een pijnstiller die de reactiesnelheid niet verlaagt.
Andere Italiaanse spelers, zoals Interspeler Sandro Mazzola, hebben in interviews gesproken over amfetamines, high risk radiotherapy en zware pijnstillers.
Voetballers lopen ook meer kans op andere ziekten, ontdekte Guariniello. Zo hadden spelers twee keer zoveel kans op lever- en darmkanker. Guariniello vermoedt dat die cijfers samenhangen met het gebruik van anabolen en groeihormoon. Hij ontdekte ook dat niet alle clubs even dodelijk voor hun spelers waren. De ziekte- en sterftecijfers varieerden per club.
Bronnen:
Meer:
|