16.10.2011

Jonge bodybuilders hebben weinig aan Cordyceps sinensis

Extracten van de paddestoel Cordyceps sinensis helpen mannen van 19-25 die trainen met gewichten niet aan een hogere testosteronspiegel, een lager vetpercentage, meer spiermassa en meer maximaalkracht. Tot die conclusie komen Taiwanese onderzoekers die proeven deden met 16 jonge mannen.

Geef je extracten van Cordyceps sinensis aan muizen, dan neemt hun uithoudingsvermogen toe. Geef je diezelfde extracten aan 50-plussers, dan verbetert hun metabolic threshold. In jonge duursporters heeft Cordyceps sinensis echter geen prestatieverbeterend effect.

In dier- en celstudies verhogen extracten van Cordyceps sinensis, zoals het commercieel verkrijgbare CS4, de aanmaak van testosteron. In de extracten zitten adenosine-analogen als cordycepin, en die verbinding imiteert de werking van het testosteronverhogende hormoon hCG.

De eigenschappen van Cordyceps sinensis zijn interessant voor krachtsporters. Maar als uit het onderzoek naar het effect van cordyceps op duursporters blijkt dat alleen oudere duursporters profijt van suppletie hebben, is dat dan ook zo bij krachtsporters? Dat zou best wel eens kunnen.

Volgens de tabellen hieronder heeft 8 weken suppletie met 2.4 g heetwater-extract van Cordyceps sinensis per dag in ieder geval in mannen van 19-25 jaar geen effect. De mannen die cordyceps kregen [CS] presteerden niet beter dan de mannen die een placebo slikten [P]. Alle mannen trainden tijdens de studie 3 keer per week in een gym. Elke training deden de mannen bench-presses, squats, seated-rows, leg-curls, leg-extensions en triceps-extensions.


Jonge bodybuilders hebben weinig aan Cordyceps sinensis


Jonge bodybuilders hebben weinig aan Cordyceps sinensis


Voor etnofarmacologen zullen de Taiwanese bevindingen niet als een verrassing komen. Zij weten dat de traditionele genezers in de Himalaya Cordyceps sinensis eigenlijk alleen gebruiken als ze verouderingsziekten willen bestrijden. [J Ayurveda Integr Med. 2011 Jan;2(1):9-13.]

De Taiwanezen keken ook in het bloed van de proefpersonen naar merkers voor lever- en nierschade. Ze vonden geen effect, en concluderen dan ook dat Cordyceps sinensis niet gevaarlijk voor de lever en de nieren is.

Bron:
Biol. Sport 2011;28:107-110.

Meer:
Hebbes! Actieve stof in cordyceps is cordycepin (12-5-2011)
Cordyceps sinensis werkt als hCG (5-1-2011)
Ouderen fitter door Cordyceps sinensis (5-9-2010)