17.11.2012

Kaempferia parviflora maakt zestigplussers fitter

Suppletie met extracten van Kaempferia parviflora of Thaise ginseng maakt fitter. Dat schrijven fysiologen van Khon Kaen University, die proeven deden met zestigplussers, in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. De effecten waren niet om van je stoel te vallen, maar de gebruikte doses waren dan ook zeer beschaafd.

Kaempferia parviflora
Ergens na het vijftigste-zestigste levensjaar, worden antioxidanten in de voeding een sterke positieve factor in het lichamelijk functioneren. Geef je oudere proefdieren extra vitamine E, vitamine A, zink, selenium en rutin, dan wordt daardoor de anabole groeiprikkel van leucine groter. Geef je zestigplussers supplementen met vitamine C en E, dan werpt hun krachttraining meer vruchten af. In dierstudies met snel verouderende muizen houdt groene thee het uithoudingsvermogen en de vetverbranding op peil.

Door zulke bevindingen kregen de onderzoekers het vermoeden dat suppletie met Kaempferia parviflora interessant zou kunnen zijn voor zestigplussers die hun conditie op peil willen houden. In Thailand zijn extracten van Kaempferia parviflora al eeuwen op de markt als een tonicum dat niet alleen de fitheid verhoogt maar ook de seksuele vermogens zou verbeteren.

Tot de actieve stoffen in Kaempferia parviflora behoren de flavonoïden die je hieronder ziet.


Kaempferia parviflora maakt zestigplussers fitter


De onderzoekers deden een experiment met 45 zestigplussers. Die kregen 8 maanden lang dagelijks een placebo of een supplement met een lage [25 mg] [KP25] of een wat hogere dosis [90 mg] Kaempferia parviflora-extract [KP90].

De onderzoekers ontdekten dat de hogere dosis de ouderen fitter maakte. Ze vonden geen effect op de spierkracht in de onderarmen in een Handgrip Strength Test, maar zagen wel dat de proefpersonen die 90 mg Kaempferia parviflora gebruikten na twee maanden tijdens de 30-Second Chair Stand Test 11 procent vaker konden opstaan uit een stoel. De onderzoekers ontdekten ook dat de proefpersonen in de KP90-groep tijdens de 6-Minute Walk Test een 5 procent grotere afstand konden afleggen.


NO-boosters zijn myostatinremmers


Kaempferia parviflora maakt zestigplussers fitter


Kaempferia parviflora maakt zestigplussers fitter


In het bloed van de proefpersonen die Kaempferia parviflora hadden gebruikt vonden de onderzoekers meer van de antioxidante enzymen superoxide-dismutase, catalase en glutathione-peroxidase. Ze vonden ook minder malondialdehyde. Dat is een metaboliet die vrijkomt als schadelijke moleculen celstructuren aantasten. De verlaging van de malondialdehyde-spiegel suggereert dat de door Kaempferia parviflora gestimuleerde enzymen cellen beter zijn gaan beschermen.

De onderzoekers vermoeden dat de door Kaempferia parviflora verbeterde endogene antioxidantwerking spiercellen beter laat functioneren. Tegelijkertijd denken ze dat Kaempferia parviflora de bloedvaten soepeler maakt, en dat daardoor de bloedtoevoer naar de spiercellen verbetert.

"Kaempferia parviflora or Thai ginseng is the potential food supplement to enhance muscle strength and aerobic endurance, the important components of health-related physical fitness", schrijven de onderzoekers. "Therefore, it may also improve health quality of life and decrease risk to fall in the elderly. However, further study is required."

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:732816.

Meer:
Het testosteron-effect van Kaempferia parviflora valt tegen (8-1-2007)