02.01.2015

Kosmetisch supplement met groene thee veroorzaakt leverschade

Spaanse leverartsen hebben in een medisch vakblad drie gevallen beschreven van leverschade, die werden veroorzaakt door een supplement met groene thee-extract. Het gaat om Innéov, een kosmetisch supplement dat Nestlé en L'Oréal gezamenlijk in de markt hebben gezet, en dat moeten zorgen voor gezonder en voller haar.

Innéov
Supplement met groene thee veroorzaakt leverschade
In een Spaans ziekenhuis zagen leverartsen tussen 2010-2012 3 vrouwen met leverschade als gevolg van Innéov Masa Capilar. Een aanbevolen dagelijkse dosis van 2 capsules per dag levert 150 milligram taurine, 15 milligram zink en 140 mg catechines uit groene thee.

Innéov masa capilar zou moeten zorgen voor dikker en voller haar, en om die reden hadden de vrouwen het product gebruikt. Dat het Innéov-product ook echt werkt moet blijken uit studies die voornamelijk zijn gepubliceerd in patenten.

Slechts een deel van dat onderzoek verscheen ook in peer reviewed wetenschappelijke tijdschriften. We vonden een publicatie uit 2006, waarin taurine in vitro haarzakjes beschermde. [Int J Cosmet Sci. 2006 Aug;28(4):289-98.]

Inmiddels veranderd
In Nederland is het supplement op de markt als Innéov Densilogy, in de VS en Engeland als Innéov Hair Mass. Recent heeft de fabrikant de samenstelling echter veranderd. De catechines en de taurine zijn vervangen door vitamine D en een mix van de omega-3-vetzuren DHA, EPA en ALA. Die vetzuren zouden in theorie via PPAR haargroei kunnen bewerkstelligen, aldus in vitro-onderzoek van L'Oréal uit 2000. [Acta Derm Venereol. 2000 Sep-Oct;80(5):329-34.]

Geelzucht
Eén van de vrouwen in de Spaanse studie had geelzucht, een andere jeuk, en weer een andere koorts. In hun bloed vonden de artsen verhoogde enzymconcentraties die wezen op leverbeschadiging. Toen de vrouwen het supplement lieten staan verdwenen de verschijnselen. Eén vrouw kreeg echter nog gedurende een half jaar het corticosteroid prednison om de ontsteking in de lever af te remmen.


Supplement met groene thee veroorzaakt leverschadeGroene thee
De Spanjaarden vermoeden dat de extracten van groene thee de verschijnselen veroorzaakten. Dat baseren ze op een review uit 2009, waarin Italiaanse artsen in de wetenschappelijke literatuur 34 gevallen vonden van leverschade door producten met groene thee. [Eur J Clin Pharmacol. 2009 Apr;65(4):331-41.]

De vrouwen in de Spaanse publicatie kregen ongeveer evenveel catechines binnen als er in een kopje groene thee zitten. Kennelijk kunnen sommige mensen niet goed tegen groene thee. In 2007 schreven we al over een vrouw die een milde leverafwijking ontwikkelde omdat ze dagelijks een kopje groene thee dronk.

Groene thee
Het zou zomaar kunnen dat je voedingsgewoonten meebepalen of groene thee-supplementen slecht voor je lever zijn. Dat kun je afleiden uit een dierstudie, die voedingswetenschappers van Pennsylvania State University publiceerden in Food and Chemical Toxicology. [Food Chem Toxicol. 2014 Dec 17. pii: S0278-6915(14)00517-1. doi: 10.1016/j.fct.2014.12.009. [Epub ahead of print].] Volgens dat onderzoek is je lever beter opgewassen tegen groene thee-extract als je dagelijks groene thee drinkt.

De onderzoekers gaven muizen drie dagen lang elke dag per kg lichaamsgewicht een megadosis van 750 milligram EGCG, de belangrijkste actieve stof in groene thee. [NP] De concentratie van het leverenzym ALT in het bloed steeg daardoor met een factor 80 ten opzichte van dieren die geen EGCG kregen [NC]. In de lever verminderde de concentratie gereduceerd glutathion [GSH] en totaal glutathion.

Een andere groep muizen kreeg eerst 2 weken voer dat per gram enkele milligrammen EGCG bevatte [EP]. De gewenning aan EGCG verminderde de stijging van ALT in het bloed en de afname van de concentratie glutathion in de lever.


Supplement met groene thee veroorzaakt leverschadeIn de dieren die twee weken de tijd hadden gekregen om aan EGCG te wennen [curve met zwarte vierkantjes] vonden de onderzoekers 71 procent minder EGCG terug in de lever dan in de muizen die meteen de megadoses hadden gekregen [curve met witte vierkantjes].


Supplement met groene thee veroorzaakt leverschade"It appears that dietary treatment may reduce the toxic potential of acute high oral bolus doses of EGCG", schrijven de onderzoekers. "These data may partly explain the observed variation in hepatotoxic response to green tea-containing dietary supplements."

Bron:
Rev Esp Enferm Dig. 2014 Dec;106(8):552-555.

Meer:
Dagelijks kopje groene thee veroorzaakt leverafwijking (8-11-2007)