15.10.2012 | ||||
Krachttraining en cardio tijdens de chemokuur
Tien jaar geleden vertelden artsen kankerpatiënten nog dat ze het vooral rustig aan moesten doen, en zich niet teveel moesten inspannen. Ziekelijke en chronische vermoeidheid is immers een groot probleem onder mensen met kanker. Tegenwoordig vertellen artsen kankerpatiënten echter dat ze juist in beweging moeten blijven. Deense onderzoekers joegen patiënten tijdens hun chemokuur zelfs de sportschool in. Met goede resultaten. De patiënten voelden zich stukken energieker - en werden nog fitter en sterker ook.
Bewegen tegen kanker
Toch werkt het, weten we nu officieel. In augustus 2012 publiceerden onderzoekers van de University of New Mexico de grootste overzichtsstudie naar het effect van beweging tijdens de behandeling van kanker tot nu toe. [Cochrane Database Syst Rev. 2012 Aug 15;8:CD008465.] In die studie brachten de onderzoekers de gegevens van 56 trials samen, en analyseerden ze opnieuw. Hun conclusie: beweging in de vorm van fietsen, krachttraining, yoga of qigong verbetert de kwaliteit van leven, vermindert de vermoeidheid en verbetert het lichamelijk en sociaal functioneren. De inspanning moet wel een beetje intensief zijn. Lichte training werkt ook, maar matig-intensieve training werkt beter.
Studie
Resultaten
Chemotherapie en bestraling kunnen leiden tot bijwerkingen als het verliezen van de eetlust, misselijkheid, overgeven, diaree, tintelingen door het beschadigen van zenuwen, lichamelijke vermoeidheid, geestelijke vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn en andere pijn. Op tien van die twaalf bijwerkingen had het programma een positief effect. [Eur J Oncol Nurs. 2006 Sep;10(4):247-62.]
Bron:
Meer:
|