12.11.2013 | ||||
Krachttraining heeft mild antidepressief effect, creatine niet
In kleine humane studies lijkt creatine bovendien depressies te verzachten. Bij mensen met een bipolaire stoornis werkt creatine soms zelfs te goed, en kan het een depressie laten omslaan in een manie. Psychiaters beginnen zich dan ook af te vragen of ze creatine misschien kunnen inzetten bij de bestrijding van aandoeningen als depressie [Neurosci Biobehav Rev. 2012 May;36(5):1442-62.] en verslaving. [Mol Neurobiol. 2011 Oct;44(2):136-41.]
Tegen die achtergrond vroegen de onderzoekers zich af of suppletie met creatine mentale effecten heeft in gezonde vrouwen van 60-80 jaar. Ze verdeelden een kleine vijftig vrouwen in twee groepen, en gaven eentje daarvan gedurende een half jaar elke dag 5 gr creatine, en de andere een placebo. Van beide groepen trainde de helft van de vrouwen 2 keer per week met gewichten.
De suppletie met creatine zorgde er niet voor dat de vrouwen zich beter gingen voelen. Maar krachttraining, met of zonder creatine, deed dat wel.
De onderzoekers konden geen significante effecten ontdekken van de creatine-suppletie op de krachtontwikkeling. Daarvoor was de training kennelijk niet intensief genoeg.
Voor en na de suppletie- en trainingsperiode testten de onderzoekers de verstandelijke vermogens van de vrouwen. Zowel krachttraining als creatine-suppletie hadden geen effect.
"Creatine supplementation per se or additively to strength training does not promote any benefit on cognitive function and emotional measures in apparently healthy elderly individuals", vatten de onderzoekers samen. "In addition, strength training per se was shown to improve emotional state and muscle strength, but not cognition, in our sample. Further studies involving frailer older individuals undergoing strength training and ingesting creatine supplementation are necessary to test the efficacy of this intervention."
Bron: Meer:
|