11.06.2011

Krijgen mannen borsten door soja?

In 2008 publiceerden Amerikaanse legerartsen een verontrustende case study over een man die door sojaproducten borsten zou hebben gekregen. Die studie blijft maar rondspoken in de antisojaliteratuur. Reden voor ons om er nog eens goed naar te kijken.

Gynaecomastie
De hoofdrolspeler in de studie, die in 2008 verscheen in Endocrine Practice, is een man van 60 jaar. Hij had een BMI van 22 en was bijna helemaal gezond. Het enige wat hem mankeerde was de gynaecomastie in zowel zijn linker- als zijn rechterborst.

Toen de artsen de estradiolspiegel in zijn bloed bepaalden, zagen ze waardoor de man borsten ontwikkelde. Zijn estradiolspiegel was 180 picogram per ml. Normaliter hebben mannen een estradiolspiegel van 13-59 pg/ml. Ook de estronspiegel van de man was met 543 pg/ml te hoog. Een normale estronspiegel is 15-65 pg/ml. Estron is een niet-actieve metaboliet van estradiol.

De concentratie androstenedione in het bloed van de man was normaal, maar zijn DHEA-spiegel was aan de lage kant.

Drie liter sojamelk per dag
De man kon geen lactose verdragen en dronk daarom sojamelk in plaats van koemelk. Hij dronk zelfs tamelijk veel sojamelk: 3 liter per dag. In totaal kreeg de man via zijn sojamelk per dag 361 mg isoflavonen binnen.


Krijgen mannen borsten door soja?


Isoflavonen
Soja-isoflavonen als genisteine en daidzeine lijken op estradiol. Je vindt ze trouwens nauwelijks in het bloed - daar vind je vooral hun metaboliet equol. Equol is een zwak oestrogeen. De artsen vermoeden dat bij hun patiënt isoflavonen het metabolisme van oestrogenen verstoorden. Ze vroegen de man daarom of hij wilde stoppen met het drinken van sojamelk.

Daarop zakte de estradiolspiegel van de man geleidelijk. Toen de man na een jaar weer sojamelk ging drinken - een ander merk dan de vorige keer - liep zijn estradiolspiegel weer op.


Krijgen mannen borsten door soja?


Conclusie
"Soy milk is not considered a medicinal or herbal supplement", schrijven de onderzoekers. "In this case, the patient was drinking soy milk because of lactose intolerance. With a myriad of dietary supplements and choices, it is important for health care providers to thoroughly review patients' dietary habits to possibly reveal the etiology of unusual medical conditions."

De opname van isoflavonen loopt sterk uiteen. Een derde van de westerlingen heeft een spijsvertering die nauwelijks isoflavonen opneemt. Voeding is ook een factor. Isoflavonen nemen bijvoorbeeld beter op als je ze tegelijkertijd inneemt met phloridzin, een fenol dat in appels zit. De onderzoekers laten de mogelijkheid open dat de man extreem veel isoflavonen opnam uit zijn voeding, en daardoor door zijn forse consumptie van isofavonen in de problemen kwam.

Wijzelf vermoeden dat dit een uitzonderlijk geval is. Er zijn ook mensen die van een paar kopjes groene thee al afwijkende leverwaarden krijgen. Of mensen die doordraaien door een enkele injectie met nandrolon.

Bron:
Endocr Pract. 2008 May-Jun;14(4):415-8.

Meer:
Impotent door soja? (10-6-2011)
Meer mans met hybride eiwitshake (5-6-2011)
Soja verlaagt testosteronspiegel mannen niet, zegt metastudie (27-6-2009)