11.10.2012

Kruidenthee dodelijk voor borstkankeroverlevers?

Vrouwen die borstkanker hebben overleefd kunnen misschien alsnog overlijden omdat ze zelf gaan dokteren met kruidenthee of Echinacea. Dat blijkt uit een kleine studie van onderzoekers van het Amerikaanse Beckman Research Institute, waaraan 371 vrouwen meewerkten.

Studie
De onderzoekers bestudeerden een groep vrouwen uit Los Angeles die tussen 1983 en 1989 waren behandeld voor borstkanker, en toen jonger waren dan 41 jaar. In 1998 zochten de onderzoekers de vrouwen weer op, en interviewden de vrouwen. Vervolgens keken de onderzoekers in 2007 of de vrouwen nog leefden.

In het interview vroegen de onderzoekers de vrouwen of ze herbal remedies gebruikten. Dat was bij 58.5 procent het geval. De meest gebruikte herbal remedy was Echinacea, gevolgd door kruidenthee en Ginkgo. De gebruikers van die drie types producten vormden samen 77 procent van de kruidengebruikers.

Resultaten
De vrouwen die kruiden gebruikten hadden slechtere overlevingskansen dan de vrouwen die dat niet deden. Hun kans op sterfte was 28 procent hoger dan die van vrouwen die geen kruiden gebruikten, en hun kans op sterfte door kanker was 78 procent hoger.


Kruidenthee dodelijk voor kankeroverlevers


Kruidenthee dodelijk voor kankeroverlevers


Kruidenthee dodelijk voor kankeroverlevers


Je ziet hierboven dat Ginkgo de overlevingskansen van de vrouwen juist een beetje leek te verhogen, maar dat effect stelde weinig voor.

De onderzoekers bepaalden in 1998 ook met de SF-36-vragenlijst de quality of life van de vrouwen. Vrouwen die merkten dat ze in het dagelijks leven sommige dingen niet meer konden doen, of klaagden over een gebrek aan energie, gebruikten significant vaker kruiden. Dat suggerereert dat de kruidengebruikers misschien minder gezond waren dan de andere vrouwen in deze studie.

Verklaring
De onderzoekers schuiven de theorie naar voren dat vrouwen die vlak na hun behandeling kruiden gebruiken misschien hun antioestrogene medicijnen saboteren, en daarom vaker overlijden. Kruiden kunnen enzymen als CYP1A2, CYP2C9, CYP2D6, CYP2E1 en CYP3A4 activeren. Die enzymen zijn ook betrokken bij de afbraak van medicijnen.

Een andere theorie is dat vrouwen die minder gezond zijn, en dus minder overlevingskansen hebben, vaker kruiden gebruiken. Studies naar hebben zo'n verband wel eens gevonden. [Med Care. 2001 Feb;39(2):190-6.]

Slot
"The potential roles for herbal remedies in breast cancer patients' survival and quality of life merit further exploration", schrijven de onderzoekers.

Bron:
BMC Cancer. 2011 Jun 6;11:222.

Meer:
Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien (16-9-2012)
Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans (31-7-2012)
Beetje bewegen en gezond eten vergroten overlevingskansen na borstkanker (12-6-2010)