11.11.2014

Case report: kuur met 100 mg methandrostenolone per dag loopt verkeerd af

Een Australische bodybuilder, die zich met een forse dosis methandrostenolone [de actieve stof in Dianabol] - voorbereidde op een wedstrijd, heeft zijn anabolenkuur moeten bekopen met een leverontsteking van een tot dusver onbekend type. Onderzoekers van de University of Sydney rapporteren het geval in Endocrine Practice. Het was het eerste geval van een leverontsteking door anabole steroïden die vergezeld ging van koorts.

Kuur
Case report: kuur met 100 mg methandrostenolone per dag loopt verkeerd af
Case report: kuur met 100 mg methandrostenolone per dag loopt verkeerd af
De bodybuilder in het verslag van de Australiërs woog 120 kg en was 35 jaar. Je ziet hem op het kiekje hieronder. Hij meldde zich bij een arts met buikpijn, pijn in zijn ledematen, geelzucht en 39 graden koorts. Zijn lever was vergroot.

De man bereidde zich voor op een wedstrijd, vertelde hij. Zes weken geleden was hij om die reden begonnen met een anabolenkuur. Hij slikte dagelijks 100 mg methandrostenolone. De bodybuilder gebruikte Danabol van Body Research, dat hij had gekocht bij een Thaise webwinkel.

Hij combineerde dat met testosteronpropionaat en testosteronenantaat, waarvan hij twee keer per week onbekende doses injecteerde. De onderzoekers weten niet welke testosteronpreparaten de man gebruikte, maar wel dat het ging om veterinaire producten.


Case report: kuur met 100 mg methandrostenolone per dag loopt verkeerd afTwee weken geleden was hij ook 20 mg tamoxifen en 2.5 mg letrozole per dag daarbij gaan gebruiken, plus 80 mg furosemide en 50 mg spironolactone. De eerste twee stoffen zijn antioestrogenen, de andere twee diuretica.

Ziek
De onderzoekers vonden in het bloed van de man een hoge testosteronspiegel, maar konden geen LH vinden. Zijn testes waren verkleind. Dat wijst uiteraard op het gebruik van synthetische androgenen.

In het bloed zat bovendien veel van de leverenzymen AST [concentratie hoort lager te zijn dan 45 IU/l], ALT [hoort lager te zijn dan 47 IU/l] en GGT [hoort onder de 43 IU/l te zitten]. Die hoge concentraties wijzen op leverschade.

De artsen dienden de man de man met een infuus vocht toe, omdat ze ook tekenen van uitdroging vonden. Bovendien lieten ze hem acuut stoppen met het gebruik van middelen. Binnen enkele dagen begonnen de leverwaarden te normaliseren, en verminderde de koorts.


Case report: kuur met 100 mg methandrostenolone per dag loopt verkeerd afVerklaring
De onderzoekers vonden ook een onverwacht hoge concentratie van het ontstekingseiwit CRP in het bloed van de bodybuilder [172 mg/l; hoort kleiner te zijn dan 10]. De onderzoekers vermoeden dat de beschadigde lever dat eiwit heeft aangemaakt, en dat het CRP vervolgens de koorts heeft veroorzaakt.

Waarschijnlijk heeft de hoge dosis methandrostenolone de bodybuilder de das omgedaan. Methandrostenolone heeft een 17-alpha-methyl-groep, die anabole steroïden geschikt maakt voor oraal gebruik, maar ook schadelijk voor de lever.

Hoe het precies is afgelopen met de bodybuilder weten de onderzoekers niet. Toen ze hem na 7 dagen uit het ziekenhuis ontsloegen, kwam de man niet meer opdagen voor controle.

Conclusie
"Although cases of severe hepatitis have been reported in patients taking methandrostenolone, this is the first report of a patient with sufficiently severe hepatitis to induce a systemic inflammatory reaction that primarily manifested as high-grade fevers", schrijven de Australiërs.

"The severity of the hepatic necrosis may have been itself related to fever development. This draws attention to the potentially toxic effects of synthetic androgens alone or in combination with multiple drugs as part of the risk-taking behavior amongst some body builders."

Bron:
Endocr Pract. 2014 Aug 1;20(8):e130-3.

Meer:
Ouders Britse dianabol-dode beginnen anti-anabolencampagne (28-4-2010)
Leverontsteking door 50 mg dianabol per dag (10-4-2009)
1975: Bodybuilders groeien van 10-25 milligram dianabol per dag (2-4-2009)